Stäng fönster Robertsfors kn, ÖVERKLINTEN 38:1 ÖVERKLINTENS KYRKA

Beskrivning
Begravningsplatsen ligger i flack terräng och omges av skogsridåer på tre sidor. Den invigdes 1903 och har därefter utvidgats mot öster 1940−1941 samt mot söder 1971. Området inramas av en bogårdsmur av kallmurad sten som tillkom 1941. Den senare utvidgningen i söder omges av en häck. Huvudentrén i öster har grindstolpar av grovhuggen sten. En grusgång som kantas av en björkallé leder rakt fram mot gravkapellet i väster. Detta uppfördes sannolikt före 1940, men tycks ha flyttats till nuvarande plats i samband med utvidgningen 1941. Det rektangulära kapellet har vitmålad locklistpanel och sadeltak täckt av trapetskorrugerad plåt. Grusgångarna är liksom de planterade björkarna rätlinjigt ordnade i nordsydlig och östvästlig riktning. Tidigare grusgravar har såtts igen med gräs under 1980- och 1990-talen. Idag består gravarna i huvudsak av resta stenar i gräsmatta. I den äldsta delen närmast gravkapellet finns rygghäckar, som i sen tid har ersatts av ölandstok. Med sitt oregelbundna växtsätt passar dessa mindre bra som klippta rygghäckar. I söder finns ett grått reveterat garage (byggt 1941) med tillbyggt skjul, samt en villaliknande ekonomibyggnad från 1986.