Stäng fönster Sorsele kn, MATSORLIDEN 1:1 VIKTORIAKYRKAN

Beskrivning
Begravningsplatsen sydost om kyrkan anlades 1942 enligt ett förslag av länsarkitekt Karl Sörensen. Det omges av ett vitmålat spjälstaket av trä. Entrén är placerad på norra sidan med grind av trä. Terrängen är lätt småkuperad och bevuxen med ängsgräs och ängsblommor. I övrigt utgörs vegetationen av fjällbjörkar, bl.a. placerade som en rad längs insidan av staketet och en björkallé längs mittgången fram mot likboden. Denna byggnad, som också ritades av Sörensen, är närmast kvadratisk, med stående vitmålad locklistpanel, högt tälttak klätt av tjärat brädspån och ingång med mörk pardörr på norra sidan. Gravarna är placerade i rader på vardera sidan av en gruslagd gång som leder runt den västra delen av begravningsplatsen. Gravstenarna är förhållandevis nya och många är ljusa. Den östra delen av begravningsplatsen är ännu inte ianspråktagen med gravar. Eftersom det är besvärligt med transporter hit finns det begränsningar i vem som får begravas här.