Stäng fönster Storuman kn, ÅSKILJE 2:85 ÅSKILJE KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omges helt av kyrkogården, som invigdes 1936 och gestaltades av länsträd-gårdsmästare Gunnar Ljunglöf. Den omgivande bogårdsmuren av kallmurad natursten tillkom 1939. Huvudentrén mot norr har grindstolpar av huggen murad sten som är krönta med pyramidformade block, och en svartmålad pargrind i järn. Från början upptogs större delen av kyrkogården av allmängravfält, medan familjegravarna var placerade längs bogårdsmuren. Allmängravfälten lades senare om till familjegravar, troligtvis under 1950-talet. Kyrkogården utvidgades mot öster på 1980-talet. Den delen avgränsas av ett tryckimpregnerat staket med breda spjälor och grindstolpar av trä.

Marken som tidigare utgjordes av tallhed har en plan terräng och är numera gräsplanterad på hela kyrkogården. Gravstenarna är varierande ljusa och mörka, men främst stående och rätt låga. Enstaka liggande stenar och träkors finns också, samt ett kors av smidesjärn. På den äldre delen finns planterade björkar, bl.a. i rader längs bogårdsmuren. På den nyare delen är en del av de naturvuxna tallarna bevarade. Här finns även rygghäckar av fjäderkaragan. Gångsystemet och planen framför kyrkan var grusade från början. Under 1980-talet asfalterades vissa gångar och infarten till kyrkan.

Ett femtiotal meter sydost om kyrkan ligger en liten likbod som byggdes omkring 1937. Den har fasader av vitmålad lockpanel och sadeltak av tegel. På det nya områdets norra del finns en förrådsbyggnad som uppfördes ca 1957. Även den har vitmålad lockpanel och tegeltak. Den material- och kulörmässiga likheten ger samstämmighet mellan kyrkan, likboden och förrådsbyggnaden.