Stäng fönster Vindeln kn, DEGERFORS 49:1 VINDELNS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården, ursprungligen invigd 1770, består av relativt plan mark, men utanför kyrkogården i väster sluttar marken brant ner mot Vindelälven, och i norr och söder mot raviner. Kyrkogården har utvidgats i flera etapper under 1900-talet; åt söder 1922, åt öster 1939, åt norr efter 1960 i samband med den nya placeringen av S:t Mikaels kapell, samt söderut med ett nytt friliggande område på andra sidan om ravinen 1972 (den s.k. Nya kyrkogården). Kyrkogårdens äldsta del, närmast 1900-talskyrkan, består av ett stort område med häckomgärdade grusgravar (360 stycken) och har grusgångar. Några få gravvårdar med smidesstaket finns vid infarten öster om 1900-talskyrkan. Områdena från 1922 och 1939 domineras av gräsgravar med låga klippta rygghäckar i rader. I området från 1922 finns 13 grusgravar med stenramar insprängda. I området från 1960 är de klippta häckarna något högre och rumsbildande. Där finns också några stenlagda gångar och gjutjärnskors.

Kyrkogården rymmer en mångfald av växtmaterial, bl.a. syrén, måbär, karagan, lingon och björkar. Före byggandet av nya kyrkan 1901 var kyrkogården omgärdad av trästaket. Därefter fick den en låg bogårdsmur av sten, vilken är förlängd åt nordöst och nordväst så att den därmed också inbegriper S:t Mikaels kapell. På den östra bogårds-muren står ett staket med stenstolpar förbundna med järnrör.

Klockstapeln
Klockstapeln är från 1769 och placerad ca 20 m sydväst om kapellet och ca 50 m nordost om kyrkan. Den är en s.k. bottnisk stapel uppförd med kvadratiskt bottenplan i tre avsatser och med ett stort portlider i bottenvåningen. Den rödfärgade brädpanelen är stående i bottenvåningen och liggande i mellanvåningen. De svängda taken och den avslutande lökkupolen är klädda med tjärat spån. 1961–62 genomgick klockstapeln en grundlig renovering och flyttades ca 10 m i nordostlig riktning från sin ursprungliga plats. Frånsett flyttningen, att bottenvåningens panel ändrats från liggande till stående och att öppningarna i övre delen under lökkupolen har satts igen, är klockstapeln oförändrad.

Ett förråd från 1940-talet med vitgul träfasad, pulpettak och plåttak är placerat ca 20 m väster om kyrkan. Ca 25 m nordväst om kyrkan står ett avträde från 1930-talet med ljusgul träfasad och plåttäckt sadeltak med ventilator på taket; byggnaden utgör ett ovanligt och intressant inslag på en kyrkplats. På Nya kyrkogården finns de huvud-sakliga ekonomibyggnaderna.