Stäng fönster Åsele kn, VISKA 1:115 FREDRIKA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogårdens äldsta del utgörs av ett mindre område på de norra och södra sidorna närmast kyrkan. Kyrkogården var ursprungligen omgiven av ett plank, som togs bort vid mitten av 1800-talet. Idag kringgärdas kyrkogården dels av ett karaktärsfullt vitt trästaket med diagonalställda rutor (syns på ett foto från 1928, men är delvis utbytt) mot söder, dels av ett staket med stående brädor mot väster och söder samt en kallmurad stenmur mot norr. Mot söder och väster finns kraftiga grindstolpar av sten med överbyggnader av spån. Tre av dessa har svartmålade järngrindar och en har trägrindar. 1928 gjordes en mindre utvidgning av kyrkogården mot norr och öster. 1954 utvidgades kyrkogården ytterligare mot öster. Terrängen runt kyrkan sluttar något mot norr. Gravar i gräsmatta med stående gravvårdar dominerar. Ett 10-tal grusgravar med stenram finns spridda på området. Två av dessa ingår i en rad av äldre högresta vårdar belägna mot kyrkans södra fasad. På gräsytan strax söder om kyrkan finns två äldre vintergravar täckta med träluckor. Dessa användes fram tills att begravningskapellet byggdes. Gångarna är grusade och mjukt inpassade i terrängen. Gången upp till kyrkan från väster är lagd med skifferplattor. Växtligheten består av äldre björkar, tallar, granar, något lärkträd och enstaka rönnar. Några syrénbuskar finns sydväst om kyrkan.

Ett nytt kyrkogårdsområde mellan kyrkan och begravningskapellet i öster upptogs omkring 1960. I väster avgränsas detta område av en slänt med karaganhäck. Gravarna är orienterade i räta linjer i sydvästlig-nordostlig riktning. Ursprungligen hade området parallella grusgångar i nordsydlig riktning, vilka har lagts igen med gräsmatta. Ingen trädvegetation finns på detta område.

En ny begravningsplats anlades 1982, nordost om den förra. Samtidigt planerades en utvidgning åt norr, på andra sidan bogårdsmuren, vilken inte genomfördes. Ett urngravfält anlades öster om begravningskapellet, där befintlig naturmark bevarades. Nya gravar upptogs norr om kapellet. 2001 anlades också en minneslund öster om begravningskapellet.

Begravningskapellet är uppfört av trä 1962. Byggnaden är belägen cirka 60 meter öster om kyrkan och har rektangulär form med ingång på gaveln i väster och port för kist-hantering i norr. Två små rektangulära stående fönster finns på långsidorna i norr och söder. Fasaden täcks av vitmålad lockpanel och taket består av ett valmat sadeltak av spån. En ekonomibyggnad från 1975 är uppförd strax nordöst om begravningskapellet. En ny ekonomibyggnad tillkom 1989 i det sydöstra hörnet av kyrkogården. Strax utanför kyrkogårdsområdet i nordväst finns en vitmålad förrådsbyggnad från 1940-talet.