Stäng fönster Dals-Ed kn, TÖFTEDALS STOM 1:5

Beskrivning
Väckelsen nådde Töftedals socken vid slutet av 1870-talet. Församlingen bildades 1882 under namnet Sällskapet Guds församling i Töftedal, senare ändrades namnet till Töftedals Missionsförsamling. Möten hölls i stu-

Från nordväst 2014.
gorna, men tillströmningen var stor och snart krävdes rymligare lokaler. Varken kyrkan elller skolan uppläts för frikyrkliga samlingar, och församlingen beslöt därför att bygga ett eget missionshus. Man diskuterade var missionshuset skulle byggas, socknen var vidsträckt och medlemmar fanns i alla delar av socknen. Man brukade samlas till möten både i de norra delarna, i Bästorp och i de sydligaste gårdarna. 1884 enades man emellertid om att i första hand bygga i närheten av kyrkan och att ”framdeles bygga ett missionshus på norska gränsen”. Det senare kom dock aldrig till genomförande. 1886 uppfördes ett missionshus på Kyrkomon i Stommen söder om
Töftedals kyrka.