Stäng fönster Karlstad kn, KYMMEN 2 RUDSKYRKAN

Beskrivning
Bostadsområdet Rud uppfördes under åren 1965-72 och fick ett för sin tid ovanligt komplett butiks- och servicecentrum. De flesta kvarteren på Rud består av trevånings lamellhus som grupperar sig kring mindre, halvöppna gårdar. Detta var den hustyp som dominerade bostadsbyggandet under 1960-talet. På bergsryggen mot Färjestad byggdes också ett antal högre punkthus. Runt Rud löper en ringled med små matargator som leder in trafiken till parkeringsplatserna och bostadshusen. Centrumanläggningen med butiker och annan service skulle även fungera som en naturlig mötesplats för de boende i stadsdelen. 1968 invigdes Ruds centrum, som hade byggts av L E Lundberg och planerats av arkitekterna Havstad, Hollström och Lindell. Affärstorget ramades in av två låga, parallella längor i Slottsmöllans bruna tegel "Brasilia". Hösten 1993 byggdes Rudskyrkan vid den södra änden av torget. Rudskyrka är distriktskyrka för stadsdelarna Rud och Färjestad i Norrstrands församling. Kyrkan består av ett kyrkorum, en församlingshemsdel och en fristående klockstapel.
Den mark som kan räknas som Rudskyrkans kyrkotomt är starkt begränsad eftersom kyrkan är omgiven av affärs- och bostadsbebyggelse. Framför kyrkan breder kärnan för Ruds centrum ut sig. Mot torget i norr är marken framför kyrkan belagd med betongplattor och gatsten i samma rutmönster som det övriga torget. Parkbänkar, fyra träd och en bronsstaty på stenfundament av Herman Reijers föreställande "Kampen mellan Jacob och ängeln" utgör förgård till kyrkan. Utmed byggnadskroppens södra fasad finns ett smalt parti belagt med kullersten. Närmast byggnaden finns mindre rabatter, parkbänkar och en fristående klockstapel. I söder, genom Fadderortsgatans förlängning, löper ett vältrafikerat gångstråk. Här ansluter Rudängens förskola från 1970-talet, bostadsbebyggelse från 1960-talet och direkt öster om kyrkan finns en bilparkering. Utmed kyrkobyggnadens västra fasad finns en passage som leder in på torget.