Stäng fönster Karlstad kn, ALSTRUM 3:1 ALSTERS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Den nuvarande kyrkan från 1696 ligger ca 15 kilometer norr om Karlstad. I kyrkbyn finns en gammal sockenstuga, flera gamla boningshus samt församlingshem från 1980-talet. Söder om kyrkan går en gammal väg med gårdar på ömse sidor. Omedelbart norr om kyrkan ligger Alstrums gård med mangårdsbyggnad och flyglar från 1700-talets andra hälft. Byggnaden är en typisk bruksherrgård och utgjorde kärnan i Alstrums järnbruk som var drift 1640-1854.

KYRKOGÅRD - Kyrkogården anlades i samband med att kyrkan uppfördes på den nya platsen. De äldsta delarna omger kyrkan med utvidgningar på 1700- och 1800-talen. 1900-talets båda första utvidgningar företogs österut och sockenstugan kom då att ligga inom kyrkogårdsområdet vid den södra muren. Den tredje utvidgningen skedde norr om hela den dåvarande kyrkogården. Norr om kyrkan finns en minneslund från 1995.
Kyrkogården är i huvudsak anlagd på plan mark och endast den äldsta delen vid kyrkan sluttar något mot väster. Den rektangulära formen har en öst-västlig utsträckning med kyrkan i den syd-västliga delen. Kyrkogården omgärdas i väster och söder av sten- och stödmur mot väg. I norr och öster avgränsas den från omgivande åkermark av trädplanteringar med tall och björk, medan den i övrigt endast sparsamt är bevuxen. Ek, ädeltall och silvergran förekommer på äldre delen och en allé av pyramidek går i östra kanten av 1920 års utvidgning. I gravkvarteren finns häckar av måbär. Gångarna är grusade och bildar ett oregelbundet rutmönster. Det förekommer också plattsatta gångar i kvarteren. Det allra flesta gravarna är gräsbevuxna, men i det äldre området söder om kyrkan, finns ett 10-tal grusade gravar med stenramar.