Stäng fönster Hultsfred kn, JÄREDA 17:1 JÄREDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården består av fyra kvarter A-D på den äldsta delen och två, E-F, på den lägre belägna delen som anlades 1921. Det nya området i söder rymmer kvarter G-U där kvarter U var urnlunden som numera är minneslund.

Allmän karaktär
Kyrkogårdens form och struktur präglas av den stegvisa utveckling som kyrkogården genomgått under de senaste 150 åren. Den äldsta delen urskiljs tydligt med sitt upphöja läge runt kyrkan och den omgivande trädkransen. De två 20-talskvarteren i sydväst och nordväst har i sin utformning anpassats till höjden där kyrkan ligger och är formade som två trianglar, en större och en mindre, som mjukt sluter sig längs sluttningarnas nedre kant. Det nya området har en strikt utformning med räta rader och omgivande rader med buskar. Minneslunden har dock en friare utformning med två svängda grusgångar som leder fram till en rund plan.

Omgärdning
Kvarter A-F
Södra muren: Kallmurad halvmur med yttermantel av röd granit. Varierande höjd. I höjd med långhusets sydport bryts muren av en modern trappa med trappsteg av granit och räcken av trä. Häckplantering längs muren.
Östra muren: Stödmur, kallmurad av röd granit. Granitblocken är olika stora och naturkluvna. Troligen uppförd vid 1800-talets mitt. Varierande höjd. Kyrkogården är i nivå med murkrönet. I muren finns en öppning för en dörr till gravkapellet som är beläget under kyrkogården. I norra delen har ett extra murliv/trappa vuxit fram av granitblock och kasserade gravstenar.
Norra omgärdningen: Låg häck.
Västra omgärdningen: Låg häck och dike.

Kvarter G-U
Norra omgärdningen: Kallmurad halvmur med yttermantel av röd granit. I höjd med långhusets sydport bryts muren av en modern trappa med trappsteg av granit och räcken av trä. Varierande höjd. Häckplantering längs muren.
Västra omgärdningen: Låg mur av huggna granitblock.
Östra omgärdingen: Låg mur av huggna granitblock mot parkeringen samt häckplantering. I Sydost mot gatan stenpollar förbundna med kättingar.
Södra omgärdningen: Låg häck.

Ingångar
Kvarter A-D
Söder: Dubbla, svartmålade grindar av smidesjärn. Grindarna består av lodräta stänger mellan över- och underliggare. Stängerna förstyvas med halvcirkelformade stänger. De runda grindstolparna från 1800-talets mitt är murade i tegel och slätputsade med räfflor, kannelering, i den släta putsen. Spritputsad sockel. Stolparnas konformade tak är lagt med svartmålad plåt. Topprydnad i form av ett klot.

Kvarter E-F
Söder: Via grusad gång direkt till vänster innanför kyrkogårdsgrinden samt via en trappa i södra muren. En gammal trappa med trappsteg av granitblock inskjutna i slänten leder från kvarter C till kvarter E varifrån man kan ta sig till kvarter F.
Norr: Via grusad gång från östra kyrkogårdsdelen.
Väster: Enkel trappa från järnvägsspåret.

Kvarter G-U
Öster: Från parkeringen via två grusade gångar, en i söder och en i norr.

Vegetation
Kvarter A-D
En trädkrans bestående av lönn och ask omger hela den gamla upphöjda kyrkogården. En del av träden står uppe på höjden medan andra står i slänten.
Söder: Innanför den västligaste portstolpen står en lönn. Tidigare fanns även en lönn innanför den östligaste portstolpen, men den är borttagen sedan ett antal år tillbaka.
Väster: Mitt i kvarter C står en lönn. En häck av syren är planterad längs höjden i väster.

Kvarter E- F
Väster och norr: Avgränsande häck av sibirisk ärtbuske. Inne i kvarteren rygghäckar av måbär. Flera stora lönnar i utkanten av kvarter E. Några knuthamlade askar längst i nordost i kvarter F. 9

Kvarter G-T
Norr: Häck av vresros längs halvmuren.
Söder: Låg häck av glansbladig oxbär. Rönnar finns planterade längs med grusgången.
Öster: Häck av ölandstok längs parkeringen
Inne i kvarteren rygghäckar av måbär och ett par rader av ölandstok, några rönnar samt två grupper av tujor kring vattenkranar och soptunnor.

Gångsystem
Kvarter A-D
Asfalterad gång längs gammal sträckning från parkeringen till södra ingången och vidare till västra ingången. Från västporten och norrut går en grusgång som följer nordfasaden och östfasaden och slutar vid södra ingången.

Kvarter E-F
Grusgång längs den naturliga slänten som avgränsar kvarter E och F från den äldsta kyrkogården. Markplattor av betong, delvis övertorvade, mellan gravarnas rader i kvarter E. Från kyrkans nordfasad finns en gång ner till kvarter F.

Kvarter G-T
Grusgångar omgärdar området i söder, väster och norr. I minneslunden finns grusgångar som leder fram till själva lunden.

Gravvårdstyper
Två äldre hällar, en norr om västtornet och en söder om västtornet. Båda är slitna och delvis bevuxna med mossa, den norra är trasig. I söder finns även två museialt uppställda gravvårdar av järn. I norr finns den enda bevarande sk trästaven, en gravvårdsform som var vanlig i Järeda långt in på 1930-talet. I övrigt är gravvårdarna med enstaka undantag av granit. De äldsta härrör från 1880-talet. På kyrkogården finns några enstaka grusgravar, några med stenram. Denna gravform var vanlig in på 1960-talet då man började så igen med gräs. Gruset här är av det finkorniga slaget, mer som grov sand. Sanden har av tradition tagit från omgivande grusåsar. I kvarter A och B finns en hel del högre gravstenar av svart granit. I kvarter B finns några av de mest påkostade gravvårdarna. I kvarter D i norr finns påfallande fler små liggande och halvliggande gravstenar än i något annat område. Kvarter A, B och F är kvarter med sk köpegravar, medan C och E består av linjegravar.

Minneslund
Fd kvarter U i området som anlades 1971 var tidigare urnlund, men har på senare år (fr o m 1994) gjorts om till minneslund. Minneslundens fria utformning kontrasterar mot kvarter G-T:s striktare utformning. Två mjukt formade grusgångar leder fram till en rund yta. I väster finns häckar av björkspirea och i sydöst, i en halvcirkel japansk idegran och små klungor av björk. I gräsrundeln i mitten kommer inom kort ett klot av granit placeras. Området rymmer även en planering med rosenbuskar.

Byggnader
I det sydvästra hörnet av den nya kyrkogården finns en modern servicebyggnad.

Övrigt
Norr om kyrkan i muren ligger ca ett 30-tal hela eller delar av gamla gravstenar främst av svart granit staplade. Belysningen på kyrkogården består av ett antal lyktstolpar av äldre modell. Fasadbelysningen består av strålkastare monterade på metallstolpar.

Beskrivning av enskilda kvarter med kulturhistorisk bedömning
Kvarter A
Allmän karaktär
Kvarter A omfattar ca 150 gravplatser och ligger i området öster och sydost om kyrkan och norr om kyrkogårdens huvudingång. Den sydöstra delen av området utvidgades 1850. I slutet av 1930-talet borttogs ett större antal trävårdar från kvarteret. Vid samma tillfälle utjämnades marken och de kvarvarande vårdarna vändes så att framsidan vätter mot väster.
Kvarteret omgärdas av kyrkogårdsmur i öster. Till kvarteret kommer man via kyrkogårdens huvudingång. Gravplatsraderna sträcker sig i nord-sydlig riktning. Raden som på gravkartan från 1965 har nummer 90-107 är borttagen. Avstånden mellan de olika gravarna och de olika raderna är oregelbunden.

Gravvårdstyper
Gravvårdarnas ålder varierar starkt. Enstaka finns från 1880-talet, men merparten är från 1920-talet och fram till idag. De flesta gravvårdar är av grå eller svart granit, merparten mellanhöga, men några högre. Förutom ett fåtal grusgravar, A ca 108-110, A ca 111-114, A ca 115, A ca 116-18 och A ca 67-69 och är övriga gravar omgärdade av gräs, i många fall med möjlighet till liten plantering framför. Två liknande gravstenar utmärker sig särskilt i sin annorlunda form, A 133 från 1899 och A 70-72 från 1886. Dessa stenar är troligen av sandsten, den senare dekorerad med huggen ekbladsornamentik. Infällt finns en marmorplatta där inskriptionen utförts och på stenarnas topp ståtar ett kors i marmor. I övrigt finns flera stenar som är typiska för en viss tid. Några grusgravar varav ett par omgärdade av stenram. Dominans av äldre gravvårdar längst i norr. Titlar förekommer på många av vårdarna, så som kyrkovärden, hemmansägaren, lantbrukaren, disponenten, prostinnan och kyrkovärden. Många har också ortnamn angivet.

Kvarter B
Allmän karaktär
Kvarter B omfattar ett 30-tal gravplatser och ligger längs kyrkobyggnadens mur i söder mellan kyrkan och det asfalterade gångsystemet. Kvarteret har samma utformning på flygbild från 1935. Då var området helt grusbelagt avgränsat från gångsystemet med låg häck. Gravarna var av typen grusgravar, delvis med låga omgärdande häckar. Idag finns en grusgrav kvar, B ca 8-9. I övrigt är hela området isått med gräs, liksom den forna gången mellan kyrkan och kvarteret. Gravraderna sträcker sig i nord-sydlig riktning och är av varierad längd p g a kvarterets oregelbundna utformning. Påfallande är att området rymmer en hel del påkostade gravar och inga riktigt enkla.

Gravvårdstyper
Gravvårdarnas ålder varierar starkt. Enstaka finns från 1880-talet, men merparten är från 1910-talet, två från 1930-talet, en från 1950-talet och den sist tillkomne från 2000. De flesta gravvårdar är av grå eller svart granit, merparten mellanhöga, men flera också höga. Här finns också två hällar/tumbor med kraftiga järnringar i var hörn. Samtliga gravvårdar utom två grusgravar står i gräsmattan, en del med möjlighet till liten plantering framför. Flera av gravplatserna har också brukats av samma familj under lång tid, som B ca 15 (1910/1973) och B ca 16-17 (1909/1991). Många av gravvårdarna har den dödes titel angiven, så som kantorn, fabrikören, nämndemannen, bankiren, kyrkovärden och hemmansägaren. De allra flesta av gravvårdarna har också by- eller gårdsnamn angivna. I övrigt finns flera stenar som är typiska för en viss tid. Anmärkningsvärd är de fina stenar som rests över ensamma kvinnor, B ca 31-32 över Frida Sofia Johansson och Greta 1913/1982 och Teckla Nilsson 1913.

Endast en bevaras grusgrav. Några gravvårdar har speciellt lokalhistoriskt/personhistoriskt värde, exempelvis vården över C.A. Nilsson, en tongivande man i socknen. Längst i väster finns två museialt uppställd järnvårdar, en av dem ganska ofullständig. Dessutom finns här en kalkstenshäll av 1600- eller 1700-talskaraktär.

Övrigt
En av gravvårdarna i kvarteret, ca B 20-21, tillhör den i bygden mycket tongivande mannen och kantorn C. A. Nilsson. Denne man kom till bygden från Södra Vi ”utan skor på fötterna” och blev en inflytelserik person i trakten. Han ägde exempelvis järnvägslinjen mellan Vetlanda och Målilla under en period.

Kvarter C
Allmän karaktär
Kvarter C omfattar ca 250 gravplatser och ligger i området precis väster om huvudgrinden och sydost om det gångsystem som går från huvudgrinden och bort mot västra ingången. Kvarteret följder den naturliga höjden som avgränsar området åt söder. Längst i väster fortsätter kvarteret i en enkel rad längs västtornets framsida. Området har idag samma utformning som på flygfoton från 1935. Redan då, liksom idag var kvarteret besått med gräs. De låga häckar som då omgärdade kvarteret är dock sedan länge borta. .
Gravraderna sträcker sig i nord-sydlig riktning i ganska täta rader. Från huvudgrinden ger området ett mycket enhetligt intryck med sina rader av mestadels mellanhöga vårdar medan gravvårdarna blir något mer varierade ju längre väster ut man kommer. Samtliga gravvårdar står i gräsmattan, en del med möjlighet till liten plantering framför. Karaktären av linjegravar finns delvis kvar, speciellt i de allra västligaste delarna. Kvarteret omges av kyrkogårdsmur i söder och slänten med häck av syren i väster samt del av den gamla trädkransen av ask och lönn. En stor lönn står också mitt i kvarteret.

Gravvårdstyper
Gravvårdar från1880-talet och framåt i tid. I kvarterets östra hälft dominerar gravvårdar från 1940-talet och framåt med enstaka inslag av gravvårdar från sent 1800-tal. De flesta gravvårdarna i kvarter C är låga eller mellanhöga och av grå eller svart granit. Kvarteret har på så vis en ganska enhetlig karaktär trots variationen i stenarnas ålder.
Några vårdar är riktigt små och av svart granit, sannolikt rester från ett linjegravsområde. Två kors, ett i järn och ett i glas, både moderna, bryter av från den övriga enhetligheten. Längre väster ut i kvarteret finns enstaka höga gravvårdar i svart granit och även något fler äldre gravvårdar. En del gravvårdar har angivna titlar och flera också ortnamn.

Övrigt – personhistoria eller speciella typer.
Alla gravvårdar rymmer en historia och i kvarter C finns flera som kan sägas ha ett särskilt lokalhistoriskt värde. Här har vi bl a den lilla enkla stenen över Liskari från Hällerum (1808-1894). Efter att av kantor Nilsson ha blivit förvägrad ett lån till ett hus begav sig Liskari till Stockholm. Hon lovade att återkomma och då bygga ett dubbelt så stort hus som kantorns. Liskari återvände mycket riktigt efter ett antal år med pengar på fickan, köpte mark av kantor Nilsson och byggde sig så ett hus. Dottern Hedda tog sedan över. När dottern Hedda dog instiftades av efterlämnade pengar en fond som heter Tant Heddas fond vilken förvaltas av församlingen än i dag. Heddas grav finns i kvarter E, ca E 40.
En av gravvårdarna, ca C 210, tillhör Ludvig Karlsson, den man som tillverkade många av de trästavar som fanns på kyrkogården fram till sent 1930-tal. En annan , ca C 150, är rest efter Johanna Lindahl som vid sin död 1913 var Nordens äldsta människa. Några vårdar härstammar från offer för spanska sjukan, som härjade i slutet av 1910-talet.

Kvarter D
Allmän karaktär
Kvarter D omfattar ca 70 gravplatser och ligger i det mindre området norr om kyrkobyggnaden. Kvarteret följder den naturliga höjden som avgränsar området i norr.
Gravraderna sträcker sig i nord-sydlig riktning och är av varierad längd p g a kvarterets oregelbundna utformning. Den naturliga slänten utgör avgränsning i norr och väster. Häck av syren finns i väster och träd tillhörande trädkransen i norr och väster.

Gravvårdstyper
En stor blandning av gravvårdar från mycket enkla liggande stenar till påkostade höga och breda. Samtliga gravvårdar utom två grusgravar står i gräsmatta. Gravvårdarnas ålder varierar från 1920-talet och framåt, med dominans för 1920-talet. Påfallande är de relativt många enkla gravvårdarna, sannolikt rester av ett linjegravssystem. En bevarad trästav.
Två grusgravar, varav en med stenram. Två kalkstenshällar av 1600-1700-talstyp i stor behov av vård. Få titlar och ortsnamn.

Övrigt
Kyrkogårdens enda bevarade trästav, rest efter A. Lindal som gick bort i samband med ”de gamles dag” 1923. Han åkte häst och vagn och blev påkörd av en lastbil och dog. Kalkstenshällarna är kraftigt bevuxna med mossa. Denna bör varsamt avlägsnas. Kontakt bör tas med konservator.

Kvarter E
Allmän karaktär
Kvarteret består av ca 200 gravplatser och anlades 1921 i områdets sydvästra del. Kvarteret är lågt beläget nedanför västra delen av kvarter C och följer med sin form den upphöjda gamla delen av kyrkogården. Gravraderna sträcker sig i mjukt svängda rader i nord-sydlig riktning. Raderna är av varierande längd p g a kvarterets triangulära form. Området anlades som ett linjegravsområde, men rymmer också en del familjegravar. Gravvårdarna är placerade rygg mot rygg med måbärshäckar som rygghäckar. Samtliga gravvårdar står i gräsmatta, en del med möjlighet till liten plantering framför. Som omgärdning finns häck av sibirisk ärtbuske i väster. Grusgång och häck av vresros i söder och den naturliga höjden i öster. Måbärshäckar som rygghäckar. Några stora lönnar längst i sydväst. Grusgång nedanför slänten mot gamla kyrkogården.

Gravvårdstyper
Gravvårdarnas ålder varierar från 1930-tal och framåt. Raden närmast grusgången i öster rymmer de äldsta gravarna. Gravvårdarna blir sedan av allt yngre datum ju längre väster ut man kommer. I raden längst österut som löper längs grusgången varierar gravvårdarnas utseende mycket. Höga och låga avlöser varandra. I raderna längre österut dominerar mellanhöga gravvårdar av 40-tals till 70-tals typ vilket ger dessa rader ett mer enhetligt uttryck. Längst ut i sydväst står ett ensamt större stenkors. De allra flesta gravvårdar är av grå eller svart granit. Många av gravvårdarna har titlar och ortnamn angivna, speciellt gäller det de äldre gravvårdarna.

Övrigt
Den tidigare nämnda tant Hedda från Hällerum är begravd här under en enkel sten, ca E 40. Längst ut i sydväst med en något enslig placering har kontraktsprosten Carl Andersson, död 1970 fått sin placering med utsikt över sjön. Längs grusgången i öster finns fyra tätt ställda stenar som rests efter fyra syskon från Högeruda som dog mellan 1932 och 1936.

Kvarter F
Allmän karaktär
Kvarteret består av ca 80 gravplatser anlagda i formen av en triangel som svarar mot hela områdets triangulära form. Kvarteret anlades 1921, samtidigt med kvarter E, men som ett sk köpegravsområde. Raden närmast grusgången i söder är enkel, medan de två andra sidorna av triangeln består av dubbla rader gravvårdar som står rygg mot rygg med mellanliggande rygghäck av måbär. Samtliga gravvårdar står i gräsmattan, en del med möjlighet till liten plantering framför. Kvarteret omgärdas av häck av sibirisk ärtbuske i väst, kyrkogårdsmuren i norr och den naturliga höjden i söder. Två knuthamlade askar i nordväst.Grusgång nedanför slänten mot gamla kyrkogården.

Gravvårdstyper
Gravvårdarnas ålder varierar från 1930-tal och framåt med dominans för 1950-tal. Flera är större familjegravar. Kvarteret ger ett något stympat intryck då raderna är oregelbundet glesa.
En ovanlig gravvård i form av en husfasad.

Kvarter G-T (U)
Allmän karaktär
Området anlades 1971 och består av kvarter G-U med sammanlagt ca drygt 500 gravplatser, samt minneslunden i öster.
Kvarter G-U består av nord-sydliga dubbla rader av gravplatser med avgränsande rygghäckar av måbär. Flera kvarter är ännu inte tagna i bruk. Gravvårdarna är från 1970-talet och framåt. Som omgärdning finns häck av glansbladigt oxbär i söder, av vresros samt kyrkogårdsmur i norr. I öster finns häck av ölandstok i öster och låg mur av granit i väster. Ingång sker via grusgångar från parkeringen i sydost. Övrig vegetation består bl a av två klungor av tuja i söder, rönnar längs gången i söder, häck av ölandstok i västra delen av kvarteret samt häck av vresros längs halvmuren i norr. I minneslunden finns björkspirea i två häckplanteringar, japansk idegran i en halvcirkelform, klungor av björkar samt en planering av rosenbuskar.

Gravvårdstyper
Blandade gravvårdstyper av modernt slag.