Stäng fönster Vimmerby kn, FRÖDINGE 59:1 FRÖDINGE KYRKA

Beskrivning av kyrkogården idag
Allmän karaktär
Kyrkogården består av kvarter A-J. Kvarter A och E rymmer köpegravar i väster, utmed en gång i nord-sydlig riktning och linjegravar i öster. Övriga kvarter rymmer köpegravar. Kyrkogården är i det närmaste rektangulär till formen och utlagd i nord-sydlig riktning med kyrkan och klockstapeln placerad i norra delen. Ingen plats för gravsättning finns norr om kyrkan. Längs med staketen i väster och söder finns öppna gräsmattor. En trädkrans av olika lövträd omger stora delar av kyrkogården. Kvarteren har en strikt utformning med rygghäckar, jämna avstånd mellan raderna och inom kvarteren lika långa rader. Gravarna är genomgående orienterade i öst-västlig riktning.

Omgärdning:
I söder: Staket av gjutjärn målat i grått. Staketet sträcker sig fram till den nya delen av kyrkogården i öster. Den nyanlagda kyrkogården omgärdas i söder av en kallmurad stenmur i huggen natursten samt en rad unga körsbärsträd.
I norr: Hög stödmur av kallmurad, kanthuggen natursten. I nordväst kröns den av en syrenhäck men från ingången till kyrkan höjder den sig till en stenmur ca 0,5-0,7 m hög.
I öster: Stödmur av murad, delvis kanthuggen, natursten. Muren är ca 1 m hög. På den är en häck av liguster planterad, som de avslutande 20 m i norr ersatts med häckoxbär. Nedanför muren finns en trädrad av planterade björkar och rönnar.
I väster: Staket av gjutjärn målat i grått. Innanför staketet är lindar planterade. I norr är dessa formklippta och söder om södra porten oklippta.

Ingångar
I söder: Två ingångar. En i västra delen och en i det nya området i öster. Båda är i form av smidda järngrindar i olika utformning och målade i samma gråa nyans som gjutjärnsstaketet. Den östra förefaller inte användas idag.
I väster: Två ingångar, båda med grindar och stolpar i gjutjärn. Grindarna är, liksom staketet, utformade i nygotisk stil.

Vegetation
Omgärdning: Trädkrans av lind, körsbärsträd, rönn och björk. Lindarna växer i huvudsak i väster samt enstaka exemplar i gränsen mellan den gamla och nya delen av kyrkogården. I sydost unga körsbärsträd. I öster utanför stödmuren finns björkar och rönnar. Ovanför denna stödmur finns en häck av liguster och i den sista nordligaste delen häckoxbär. I norr finns en kort syrenhäck i nordvästra kanten.
I kvarteren: Rygghäckar av främst liguster. På gamla kyrkogården är några häckar av måbär. Minneslunden omgärdas av en tujahäck och skuggas av två större tujaträd samt en kastanj. På gräsmattan söder om ingången till kyrkan växer ett par större tujaträd samt en kastanj. Genom kvarteren B, A och E står en nord-sydlig rad av oklippta cypresser. Längs med södra gången är en rad rönnar planterade. I kvarter A samt nedanför trapporna till nya delen av kyrkogården står sockertoppsgranar. På flera platser växer grupper av ölandstok vilka ibland omgärdar vattenkranar, sopptunnor och redskapsställ. I urnlunden, kvarter G, växer unga rosenaplar och mellan gravraderna har blå kantnepeta planterats.
Se vidare i de enskilda kvartersbeskrivningarna.

Gångsystem
Grusgångar med finkornigt grus löper i ett rätvinkligt rutmönster över den äldre delen av kyrkogården frånsett i norr där gångarna ansluter till kyrkobyggnadens läge. I östra kanten, mot nya delen, har en tidigare grusgång såtts igen med gräs. Ner till den nya delen av kyrkogården leder fyra olika trappor i stödmuren. Den nordligaste av dessa kompletteras av en grusgång som gör det möjligt att komma ner med maskiner och vagnar. Runt den nya delen löper en grusgång. Kvarteren genomkorsas på två ställen av grusgångar i anslutning till trappor. En grusgång leder också in i urnlunden och slutar vid kyrkogårdens avfallsstation.

Gravvårdstyper
På den äldre delen av kyrkogården finns mer påkostade, höga vårdar i kvarteren A, D och E. I östra delen av kvarter A och E finns rester av ett linjegravsområde. Kvarteren B och C i anslutning till klockstapeln söder om kyrkan karaktäriseras av stående låga vårdar. På nya kyrkogården finns stenvårdar med likartad utformning. Grå granit dominerar men även svart och röd förekommer. De liggande vårdarna är placerade på kvarterens sidor i nord-sydgående rader medan de stående vårdar står i mitten innanför gångsystemet. Norr och öster om kyrkan finns ett antal äldre gravvårdar uppställda samt vid minneslunden där kyrkogårdens äldsta sten över A Drangel och hans hustru finns. Endast en grusgrav finns bevarad i kvarter A. Den är omgärdad av en stenram. Ett gjutjärnskors står i kvarter D. Här finns också de äldsta gravarna som står på ursprunglig plats.

Minneslund
Minneslunden är placerad under en kastanj på gräsmattan mellan de båda ingångarna i väster. En tujahäck i rät vinkel skärmar av platsen mot gångarna i väster och söder och skapar rumskänsla. På platsen finns bänkar, en liten damm med fontän samt en smideskonstruktion för blomvaser och ljus.

Byggnader
Klockstapeln står på södra sidan av kyrkan och uppfördes 1694. Den byggdes av Lars Broddesson Höflin. Här hänger kyrkklockan som har medeltida anor. Klockan har gjutits om 1497, 1914 och 1937. Klockstapeln är uppförd i trä och klädd med spån lika kyrkan.
Bårhus byggdes 1947 under västra kyrkogårdsmuren. Efter ritningar av länsarkitekt Åke Strindberg.
Utanför kyrkogården i nordväst står ett spruthus byggt i samma stil som kyrkan med tjärade spån som fasadmaterial. Arkivmaterialet är knapphändigt men byggnaden är troligen uppförd på 1910-1920-talet.

Övrigt
I kvarter F öster om kyrkan och på en mindre gräsmatta norr om kyrkan finns äldre vårdar uppställda. Flera vårdar som tagits bort från kyrkogården har placerats i den stenmur som löper i kyrkogårdens norra kant. Somliga vårdar har fogats in i stenmuren för att bygga på denna medan andra står lutade mot stenmuren.

Beskrivning av enskilda kvarter med kulturhistorisk bedömning
Västra delen av kvarter A och E
Allmän karaktär
Området brukas för familjegravar och är beläget i kyrkogårdens sydvästra hörn. Här finns 298 gravplatser. Både kvarter A och E delas av en grusgång. Den äldsta vården finns i den del som tillhör kvarter A och är från 1908 medan den yngsta från 2003 finns i den del som tillhör kvarter E. Åldersmässigt är området mycket blandat med vårdar från 1900-talets samtliga årtionden. Flest stenar är från 1920-talet. I öster står en rad gravvårdar vända mot öster. Den följs av två ryggställda rader med en ligusterhäck emellan. Nästa rad omfattar endast tolv gravar i norra delen. I radens förlängning står två sockertoppsgranar som är en rest av sammanhängande rader som stått på ömse sidor om en nu igensådd grusgång. Därefter följer ytterligare två ryggställda rader med ligusterhäck emellan.

Gravvårdstyper
De västra delarna av kvarter A och E utmärks av höga gravvårdar. Detta är speciellt påtagligt i den del som tillhör kvarter A. Enstaka liggande stenar finns. Materialet är grå eller svart granit. Gravvårdarnas utformning varierar. Här finns t.ex. vårdar utformade som kors, vårdar utformade med de antika templen som förebild samt en hög kvadratisk sten i svart granit krönt av en urna i samma stenmaterial. På de flesta gravvårdarna finns den dödes hemort angiven. Hemmansägare är den vanligaste angivna titeln. Här finns också titlarna trädgårdsmästare, kantor, nämndeman, predikant i Ö.S.M. (Östra Smålands Missionsförening), häradsdomare, skoldirektör, bankdirektör och smedmästare. I den del som tillhör kvarter A finns kyrkogårdens enda bevarade grusgrav. Gravplatsen rymmer två vårdar, en stående, äldre och en liggande av yngre datum. Den stående vården lånat drag från klassiska tempelfasader.

Östra delen av kvarter A och E
Allmän karaktär
Området omfattar 464 gravplatser, men är inte fullbelagt. Dels är enstaka gravplatser tomma dels är rader eller delar av rader tomma i kvarterens östra delar. I områdets västra del mot gången finns rader med köpegravar medan det i öster är en blandning av köpegravar och enstaka linjegravar. En rad av oklippta cypresser är planterade i nord-sydlig riktning i områdets västra del. Raderna är ryggställda med ligusterhäckar mellan. I de två ostligaste raderna är ligustern utbytt mot måbär. Områdets äldsta och yngsta vård från 1911 respektive 2003 finns kvarter A. Området är åldersmässigt splittrat eftersom nya gravsättningar har skett kontinuerligt i det gamla linjegravsområdet. På några platser i området kan man se mer sammanhängande spår av linjegravsområdet.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna är till övervägande del stående. Vanligast bland köpegravarna är de låga, vida stenarna med klassicerande drag som pilastrar, kolonner och tempelliknande överbyggnader. Bland linjegravarna finns flera små, liggande vårdar av den typ som blev vanlig under 1900-talets första hälft. Materialet är svart och grå granit. På en gravvård i kvarter A daterad 1914 visas den dödes yrkesgärning med en inslipad hammare och tång. I område E finns ett exempel på att man återanvänt en gammal sten och låtit den tidigare inskriptionen stå kvar på baksidan. Hemorten är ofta angiven på gravvårdarna men titlar är ovanligt. De som finns är hemmansägare, husar, mjölnare, nämndeman, kyrkoherde och gästgivare.

Övrigt
I område E:s östra del finns flera barngravar.

Kvarter B och C
Allmän karaktär
Kvarter B och C är centralt placerade på kyrkogården söder om kyrkan. I kvarter C står klockstapeln. Området omges i norr, väster och söder av grusgångar samt i öster av en gräsgång. De båda kvarteren delas av en grusgång. Gravarna i kvarteren är köpegravar. Kvarter B omfattar 138 platser och kvarter C 121 platser. Ryggställda rader med häckar av liguster dominerar men det finns också fristående rader. Den äldsta stenen är från 1913 och står i kvarter C. Äldre dateringar finns överförda på senare tillkomna stenar. Den yngsta dateringen från 2001 finns i kvarter B.

Gravvårdstyper
Kvarteren domineras av stående gravvårdar. Enstaka är höga stenar finns men, vida, låga är vanligare. Materialet är främst grå granit. Det långvariga brukandet av kvarteren avspeglar sig i gravvårdarna som representerar olika tiders mode. En vanlig typ av gravvård är låga, vida stenar med klassicerande drag. I kvarteren finns ett exempel på att man återanvänt en äldre sten. I detta fall är det en sten daterad 1905 rest över en änkefru i Frödinge by som återanvänts. Området rymmer ett antal titlar vilka är intressanta ur ett lokalhistoriskt perspektiv. Bland andra finns här kyrkoherden Nyléns gravvård från 1918. Övriga titlar som förekommer är hemmansägare, kyrkoherde, poststationsföreståndare, övervägmästare, landstingsman, häradsdomare, nämndeman, kyrkovaktmästare, chefredaktör, kamrer, och lektor. De två sistnämnda titlarna innehas av kvinnor. Ortsnamn förekommer på de flesta gravvårdarna.

Kvarter D
Allmän karaktär
Kvarter D är beläget i kyrkogårdens nordvästra hörn och omfattar 95 gravplatser. Dessutom står ett par vårdar uppställda på en gräsyta rakt framför kyrkans västra ingång. Gravarna är uteslutande köpegravar. Kvarterets äldsta vård är ett gjutjärnskors från 1888. Ett litet antal gravvårdar är från slutet av 1800- talet och första åren av 1900-talet. Därefter är det ett tidsmässigt glapp till 1940-talet. Efter 40-talet finns gravar från samtliga årtionden. Den senaste gravsättningen gjordes 2002.

Gravvårdar
Gravvårdarna är i huvudsak av svart och grå granit och, med något undantag, stående. Vanligast är låga, vida stenar med klassiserande drag. Enstaka höga stenar från tidigt 1900-tal förekommer också. I kvarteret finns en gravvård i form av ett gjutjärnskors. Flera exempel finns på återanvända gravstenar. Man har då behållit den gamla texten på vårdens baksida. Ortsnamnet finns angivet på nästan samtliga vårdar medan titlarna är få. De som förekommer är två hemmansägare, två nämndemän, kommissionslantmätare, skollärare och predikant i Ö.S.M.

Övrigt
I kvarterets sydöstra hörn står en hög minnessten av ljusgrå granit. Den är rest över Lars Magnus Jonsson död 1874 och hans hustru Maria Christina Nilsdotter död 1889. Stenen restes av Oscar och Helena Larssons släktförening 1946.

Kvarter I, J och H
Allmän karaktär
De tre kvarteren är belägna öster om den ursprungliga kyrkogården. Området tillfördes kyrkogården vid en utvidgning 1946. Mot den äldre delen av kyrkogården löper en stödmur och över den är en häck av måbär planterad. Den nya delen av kyrkogården nås via fyra trappor i förlängningen av gångar från gamla kyrkogården. I nord-sydlig riktning löper två grusgångar. De går ihop i en spets i norr. Från tre av de fyra trapporna finns gångar i öst-västlig riktning. Totalt omfattar kvarteren 398 gravplatser men en stor del av kvarter J längst i söder är inte taget i bruk. I söder är körsbärsträd planterade mot kyrkogårdens mur och runt platserna för vattenkannor och sopptunnor växer häckar av ölandstok. Områdets äldsta gravsättning är från 1948. Därefter kan man följa hur området successivt har tagits i bruk.

Gravvårdar
Området har både liggande och stående vårdar. De liggande vårdarna är placerade i områdets ytterkanter i rader i nord-sydlig riktning. De stående vårdarna är alla låga och placerade i områdets mitt. Gravvårdarna är vända i olika riktningar beroende på placering i förhållande till gångarna. En del rader är ryggställda. Grå granit dominerar som stenmaterial. På merparten av stenarna finns den dödes hemort angiven medan titlar är ovanligt. De som förekommer är två hemmansägare, två mjölnare, trädgårdsmästare och lantbrevbärare.

Övrigt
Bland de liggande gravvårdarna i den östra kanten av kvarter I är en lantbrevbärare begravd 1965. På gravstenen finns inskriptionen ”Tacksamma abonnenter reste vården”.

Kvarter G
Kvarteret är avsett för urngravar och togs i bruk 1998. Området är planerat för 54 platser men idag är endast fyra av dessa använda. Rader med blå kantnepeta är planterade och gravvårdarna har ryggställts mot dessa.

Kvarter F
Kvarteret är beläget öster om koret. Här står ett litet urval av äldre vårdar uppställda. Fler vårdar står också uppställda norr om kyrkan. Tre av gravvårdarna är resta över kyrkoherdar i socknen.