Stäng fönster Vimmerby kn, RUMSKULLA 5:1 RUMSKULLA KYRKA

Allmän karaktär
Rumskulla kyrkogård är i det närmaste rektangulär till formen. Gravkvarteren är främst utlagda söder och öster om kyrkan. Ett undantag är kvarter 1 som är beläget norr om kyrkan. Kyrkogården är ordnad efter klassicistiska principer med en huvudgång i öst-västlig riktning. Ursprungligen fanns ett nät av raka grusgångar som band samman kyrkogårdens olika delar och avdelade gravkvarteren. Dessa är idag insådda med gräs men man kan i de flesta fall ännu tydligt se var de har gått. Majoriteten av gravvårdarna är vända mot öster eller väster. Flera av gravvårdarna är ryggställda med eller utan häckar emellan. Huvudgången går från en av kyrkogårdens ingångar i väster till ett gravkapell i öster. Norr om gravkapellet finns en öppen yta som ännu inte tagits i bruk för gravsättningar. Bakom gravkapellet finns en yta belagd med grus som fungerar som uppställningsplats för äldre, bortplockade vårdar. Söder om kapellet ligger minneslunden. Som beskrevs i historiken genomgick kyrkogården en stor omläggning 1969-70 då samtliga grusgravar såddes in med gräs och gravplatsernas omgärdningar avlägsnades. Idag är det svårt att se några spår av kyrkogårdens tidigare utformning, frånsett det insådda gångsystemet. I en del kvarter kan man också genom gravvårdarnas placering ana att något har hänt. Här är avståndet mellan vårdarna långt vilket tyder på att de ursprungligen varit omgärdade.

Omgärdning
Kallmurad stödmur ca 1-1,5 m hög i ytterkanten omger hela kyrkogården med undantag för en mindre del av den östra kyrkogårdsgränsen. Från gravkapellet och söderut till sydöstra hörnet är en 2,5 m hög granhäck planterad.

Ingångar
En i väster samt två i norr markerade av portstolpar som putsats och avfärgats likt kyrkan. De är täckta av kopparplåt och krönta av knopp av koppar. Vid ingångarna i väster och norr fram till kyrkans norra ingång finns smidesgrindar med dekor av pilar. Den norra ingången i öster har utsirad smidesgrind. Ytterligare en ingång finns i kyrkogårdens sydöstra hörn. Den markeras av två rödmålade stolpar av trä och en grind av smide.

Vegetation
Trädkrans: Innanför stödmuren i söder och väster är lönnar planterade. Dessa är av olika ålder. I norr är björkar planterade innanför stödmuren från kyrkan till den nordöstra ingången.
Övrigt: Vid kyrkans västra ingång är stödmuren formad som en båge. Innanför denna är syrenhäckar planterade. I kvarter 2, 4, 7 och 8 finns rygghäckar av häckoxbär, i kvarter 4 en rygghäck av tuja samt i kvarter 4 och 5 rygghäckar av liguster. Rönnar finns i kvarter 4 och 10 och i kvarter 6 växer en stor lönn. I kvarter 8 har hängsälgar och röda prydnadsaplar nyligen planterats i rabatter mellan gravvårdarna. Här har också ett flera sorters perenner planterats. Uppställningsplatsen av gravvårdar bakom gravkapellet omgärdas av en tujahäck. På den öppna ytan norr om kapellet växer flera björkar, syren och jasmin.
Se vidare i de enskilda kvartersbeskrivningarna.

Gångsystem
En asfalterad huvudgång går från ingången i väster fram till gravkapellet. Ytterligare en asfalterad gång går från den östra av de båda norra ingångarna till ingången i sydost. En gång belagd med plattor från den västra av de norra ingångarna till kyrkans norra ingång och vidare österut längsmed långhuset, runt koret fram till ingången till sakristian finns också. Därutöver finns de idag insådda gångarna som ännu utgör naturliga vägar in i kvarteren.

Gravvårdstyper
Intrycket domineras av de höga, stående vårdarna. Dessa är framförallt av svart granit men också grå och röd förekommer. Eftersom kyrkgården brukats kontinuerligt under hela 1900-talet finns här gravvårdar som är typiska för olika decennier. Liggande vårdar förekommer framförallt i kvarter 8. Ett mindre antal gravvårdar av kalksten eller smide finns också.

Minneslund
Minneslunden utmärks av ett stenblock och ett svartmålat smideskors. Framför stenen och korset finns en mindre yta för plantering. En ställning för vaser i svart smide samt en bänk ingår också i anläggningen. Endast en gravsättning har i skrivande stund skett i minneslunden.

Byggnader
Gravkapellet byggdes 1942 efter ritningar av Ivar Sandberg, Vimmerby. Det är av betong och målat i gult med vit takfot och grå sockel. Taket, som är ett tälttak, är belagt med skifferspån och kröns av ett kors i koppar. I öster finns ett fönster med den uppgående solen i färgat glas. Dörrarna i väster är av trä och målade i grönt med svarta gångjärn. Interiört är väggarna målade i vitt och golvet belagt med rödbruna plattor. Idag används kapellet som förvaringsplats för katafalken, bänkar m.m.

Övrigt
Bakom kapellet är en plats iordningställd för uppställning av bortplockade gravvårdar. Den är belagd med grus och omgärdas av en tujahäck.
I en av tornkammarna samt i ett utrymme i kyrkstallarna finns ett antal gravvårdar av trä bevarade. I utrymmet i kyrkstallet finns också en sönderslagen kalkstenshäll.
I norra delen av kvarter 6 står en grön och gul målad handpump.

Beskrivning av enskilda kvarter/områden med kulturhistorisk bedömning
Kvarter 1
Allmän karaktär
Kvarter 1 är beläget norr om kyrka. Det omges i väster och norr av kyrkogårdens stödmur och i söder av kyrkobyggnaden. I öster gränsar området till kvarter 2. Kvarteret delas på mitten av en gång av plattor som leder till kyrkans norra ingång och vidare till sakristians ingång i sydost. Väster om gången är gravvårdarna vända mot öster medan de öster om gången kan vara vända mot söder, väster eller öster. Kvarter 1 är ett äldre köpegravsområde med 25 gravvårdar. Den äldsta gravvården är från 1807, men det är något osäkert om denna vård, tillsammans med en gravvård från 1848, står på sina ursprungliga platser. Kvarterets yngsta gravvård är från 1994. Ett flertal av gravvårdarna är från 1910-talet. Titlar är vanliga i området. Här finns fyra kyrkoherdar, två hemmansägare och två nämndemän samt köpman, säteriägare, kantor, häradshövding och sergeant. Den dödes hemort anges på knappt hälften av gravvårdarna.

Gravvårdstyper
Gravvårdarna är framförallt höga, stående gravvårdar i svart eller grå granit vilka är typiska för det tidiga 1900-talet. Här finns även exempel på vårdar med klassiserande stildrag, t.ex. tempellika gavlar, från mitten av 1900-talet. Ett par av de höga, stående vårdarna är utformade som kors. Liggande vårdar förekommer men i ett mindre antal. Mest framträdande av dem är en större häll med texten av koppar. Kvarterets äldsta gravvård står i den östra delen. Det är en kalkstenshäll som kröns av ett koppartak. Gravvården är från 1807 rest över sergeanten Fredrik Dusen och hans maka Catharina Kraft. I kvarterets nordvästra hörn står en skulpterad gravvård i granit i form av två pelare på en stenskiva. Pelarna binds samman av ett valv och mellan dem står en kanna av sten vars utformning för tankarna till antikens formspråk. Gravvården har inskriptionen: Minnesvård rest av tacksamma lärjungar till sin wördade och älskade lärare prosten och kyrkoherden J C Haag född d 3 nov 1797 död d 21 oct 1867.

Kvarter 2
Allmän karaktär
Kvarter 2 är beläget öster om kyrkan norr om den asfalterade huvudgången. I östra kanten av kvarter 2 gick tidigare en grusgång som idag är insådd med gräs. Enligt gravkartan ska kvarteret rymma ca 85 gravplatser men p.g.a. gravradernas placering borde det verklig antalet vara avsevärt mindre. Samtliga gravvårdar i kvarteret är vända mot öster eller väster. Gravvårdarna är placerade i fyra rader och ryggställda med häckar emellan. Den östra raden har en häck av häckoxbär medan den västra har en häck av tuja. Den äldsta gravvården är från 1895 och den yngsta från 2003. Titlar är vanliga. Här finns sex vårdar med titeln hemmansägare, två trojtänarinna, två nämndeman samt lärarinna, organist, folkskollärare, hospitalsläkare och skogvaktare. Den dödes hemort anges på de flesta gravvårdar.

Gravvårdstyper
Intrycket av kvarter 2 domineras av de höga, stående vårdarna i svart granit. Eftersom kvarteret brukats kontinuerligt finns här även låga, rektangulära vårdar som varit vanliga under andra halvan av 1900-talet. Majoriteten av gravvårdarna är stående. Av de tre liggande gravvårdar som finns är två barngravar samt en oläslig p.g.a. mossa och lava.

Kvarter 3 och 9
Allmän karaktär
Kvarter 3 är beläget utmed den norra kyrkogårdsmuren, öster om kyrkan, medan kvarter 9 är beläget i det sydvästra hörnet av kyrkogården. I norr avgränsas kvarter 3 av kyrkogårdsmuren, i öster av en asfalterad gång, i söder av en insådd gång och i väster av kvarter 2. Kvarter 9 avgränsas i söder och väster av kyrkogårdsmuren och i norr och öster av insådda gångar. De båda kvarteren rymmer enligt gravkartan 56 respektive 123 gravplatser. I kvarter 3 är gravvårdarna vända mot norr eller söder eftersom två av raderna med gravvårdar är ryggställda. Den östra raden av gravvårdar i kvarter 9 är vända mot öster medan övriga är vända mot väster. Den äldsta gravvården står i kvarter 9 och är ifrån 1950. I kvarter 3 finns endast gravvårdar från 1950-, 60- och 70-talen medan det i kvarter 9 finns gravvårdar från 1950 fram till 2001. I östra delen av kvarter 9 är avståndet mellan gravvårdarna större vilket tyder på att dessa gravplatser tidigare varit omgärdade och då troligen också belagda med grus. Yrkestitlar är ovanliga. Endast en gravvård med titeln hemmansägare finns i varje kvarter. Däremot anges den dödes hemort på majoriteten av gravvårdarna.
Gravvårdstyper
Gravvårdarna i de båda kvarteren är låga, stående vårdar av framförallt grå granit. Det förekommer dock även röd och svart granit. De äldre gravårdarna har klassiserande stildrag, t.ex. kolonner, som polerats fram ur stenen. I kvarter 9 finns en gravvård i kvarterets norra del som återanvänts genom att man vänt på gravstenen och gjort en ny inskrift

Gravvårdstyper

Kvarter 4, 5 och 6
Allmän karaktär
Kvarter 4 är beläget norr om kyrkogårdens huvudgång och kvarteren 5 och 6 söder om denna, i kyrkgårdens sydöstra hörn. I norr och väster avgränsas kvarter 4 av insådda gräsgångar och i söder och öster av asfalterade gångar. Kvarter 5 och 6 avgränsas i norr av huvudgången och i söder av kyrkogårdsmuren. I öster avgränsas kvarter 5 av en asfalterad gång och i väster gränsar kvarter 6 mot kvarter 7. Kvarteren rymmer enligt gravkartan 100, 141 och 98 gravplatser. Samtliga gravvårdar är vända mot öster eller väster. I östra delen av kvarter 4 och nordöstra delen av kvarter 5 är gravvårdarna ryggställda med häckar av rosenspirea emellan. Enstaka rönnar är planterade i kvarter 4 och i kvarter 6 står en stor lönn. I kvarter 6 finns en sluttning mot öster som enligt uppgift ska vara den enda synlig markeringen av en kyrkogårdsutvidgning som gjordes under 1800-talet. I samtliga kvarter kan man, genom det stora avståndet mellan gravvårdarna, ana sig till en äldre struktur med grusbelagda köpegravsområden. Den äldsta gravvården från 1922 står i kvarter 4 och just gravvårdar från 1920-talet dominerar i det kvarteret. I kvarter 5 och 6 finns också gravvårdar från 1920-talet men här dominerar 1950- och 60-talen respektive 1940-talet samt 1970-och 80-talen. Angivande av den dödes yrkestitel förekommer i samtliga kvarter men är, i förhållande till antalet gravvårdar, vanligast i kvarter 6. Vanligast är titeln hemmansägare som finns på sexton gravvårdar. Dessutom finns titlarna nämndeman, mjölnare, kyrkvärd, kyrkvaktmästare och trädgårdsmästare. Den dödes hemort anges på majoriteten av gravvårdarna.

Gravvårdstyper
De tre kvarteren rymmer idag gravvårdar från 1920-talet och in på 2000-talet. Det gör att kvarteren har en varierande samling av gravvårdar. I kvarter 4 och södra delen av kvarter 5 dominerar dock höga, stående gravvårdar. Flera av gravvårdarna från mitten av 1900-talet har klassiserande stildrag i form av uthuggna pelare eller tempellika gavlar. Flera vårdar har samma typer av stilelement polerade i stenen. Gravvårdarna är med få undantag stående. Materialet är företrädesvis grå granit men också svart och röd förekommer. I kvarter 6 har en av de höga, stående gravvårdarna återanvänts och fått en ny inskription på baksidan.

Kvarter 7, 8 och 10
Allmän karaktär
De tre kvarteren är belägna söder om kyrkan och kyrkogårdens huvudgång. I söder avgränsas kvarter 7 och 8 av kyrkogårdsmuren. Det gäller också kvarter 10 i väster. Kvarter 7 gränsar i öster till kvarter 6 medan kvarter 10 har gräns mot kvarter 9 i söder och kvarter 8 mot kvarter 9 i sydväst. Enligt gravkartan rymmer kvarteren 95, 104 och 96 gravplatser. I kvarter 8 saknar dock gravkartan redovisningen av två rader med gravvårdar varför det verkliga antalet gravplatser är betydligt högre. Flertalet av gravvårdarna i kvarter 7 och 8 är ryggställda. I kvarter 7 är den östra raden av gravvårdar ryggställda med häckoxbär emellan raderna. Kvarter 8 och 10 har i norr en fristående rad med gravvårdar som är vända mot norr d.v.s. mot den asfalterade huvudgången. Söder om denna rad står i kvarter 8 två korta ryggställda rader med häckoxbär emellan som går i nord-sydlig riktning. Dessa rader bryts av en idag insådd gång och fortsätter därefter i två ryggställda rader med linjegravar. Mellan dessa ryggställda gravvårdar är hängsälg, röd prydnadsapel och perenner planterade. I kvarterets västra kant liksom i östra delen av kvarter 10 står en ryggställd rad på var sida om den insådda gång som tidigare gick söderut från kyrkans södra ingång. I dessa ryggställda rader är rönnar planterade. I kvarter 10 står övriga gravvårdar i rader vända mot väster frånsett en ensam gravvård i kvarterets nordvästra hörn som är vänd mot öster. I kvarter 8 finns, som tidigare nämnts, en mindre del av ett linjegravsområde i kvarterets södra del. Det är möjligt att också kvarter 10 tidigare varit ett linjegravsområde. Ett mindre antal äldre gravvårdar i kvarteret tyder på det. Dessa gravvårdar har en utformning, små och stående, som är typisk för linjegravvårdar från tidigt 1900-tal. Det faktum att de är resta över en ensam avliden talar också för att de är linjegravvårdar. Också i kvarter 7 finns enstaka vårdar som snarare förefaller höra till ett linjegravsområde. I de fallen bör dock gravvårdarna ha flyttats efter som kvarter 7 på bilder från 1950-talet är ett köpegravsområde med grusbelagda och omgärdade gravplatser. Områdets äldsta gravvård från 1893 finns i kvarter 7 medan de äldsta vårdarna i kvarter 8 och 10 är från 1906. Samtliga tre områden har brukats kontinuerligt fram till idag men olika tidsperioder är mer framträdande i de olika kvarteren. I kvarter 7 dominerar gravvårdar från 1930-talet, i kvarter 8 gravvårdar från 1940-talet och i kvarter 10 gravvårdar från 1960-talet.
Kv 8 från sydväst och bortom det långsmala kv 7. (KI Rumskulla kyrkogård 046)
Kv 10 från nordost. (KI Rumskulla kyrkogård 054)

Gravvårdstyper
Gravvårdarna i de tre kvarteren utgörs främst av låga, stående vårdar. Eftersom kvarteren brukats kontinuerligt under 1900-talet finns här ett flertal typer av gravvårdar t.ex. enkla stående eller liggande linjegravvårdar, låga vårdar med klassiserande stildrag samt en modern vård i form av ett hjärta. Flera av vårdarna från början och mitten av 1900-talet har polerad dekor i form av kors och girlanger. I kvarter 10 är de äldsta gravvårdarna koncentrerade till kvarterets nordvästra hörn och utgörs av små, stående gravvårdar av svart granit. Ett fåtal stående linjegravar finns i kvarteren men flertalet av linjegravvårdarna är liggande och finns i den södra delen av kvarter 8. Ett mindre antal gravvårdar som står i norr, vända mot huvudgången samt mot den insådda gången från kyrkans södra ingång, är breda, stående gravvårdar som är typiska för perioden 1930-1950. Gravvårdsmaterialet är främst grå granit men också svart och röd förekommer. I den västra raden med gravvårdar i kvarter 8 står ett svartmålat smideskors från 1960.