Stäng fönster Vimmerby kn, VILAN 1 SANKT JOHANNES KAPELL

Beskrivning
Begravningsplatsen anlades 1821 och kom då att ersätta en tidigare begravningsplats invid kyrkan. Tidigt uppfördes ett gravkapell på platsen, men det är osäkert var detta låg. De första kvarteren som togs i bruk planlades som rektangulära kvarter genomkorsade av gångar. Redan år 1881 gjordes en omfattande utvidgning av kyrkogården mot söder och mot norr. De nya kvarteren planerades enligt det påbörjade mönstret, med rektangulära kvarter avgränsade av gångar. År 1905 uppfördes ett litet gravkapell på kyrkogården. På 1920-talet hade kyrkogården utvidgats med ytterligare en del norr och nordost om den äldre delen. På 1950-talet byggdes det nya kapellet, S:t Johannes kapell, på en plats där det sedan tidigare stod ett bårhus. År 1978 inköptes från Vimmerby kommun ett stort markområde väster om den befintliga kyrkogården. Där anlades sedan en helt ny kyrkogårdsdel som utvidgades ytterligare kring år 1994. Vid 1990-talets mitt anlades minneslunden i den nordöstra delen av kyrkogården.

Sök gärna mer information om Vimmerby kyrkogård under Vimmerby kyrka!