Stäng fönster Bräcke kn, BODSJÖ PRÄSTBORD 1:8 BODSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omges av kyrkogården i alla väderstreck. Den äldre kyrkogården närmast kyrkan omges av ett vitt trästaket med murade staketstolpar vilka kröns av ett plåttak med gulmålad kula. Staketet täcks av plåt. Väster om den äldre kyrkogården ligger den nya kyrkogården med gravar från 1910-1970-talet. Den nyare kyrkogården har successivt utvidgats. Den omgärdas åt öster och väster av ett smidesstaket och ansluter väl till trästaketet. Mot norr finns endast en avgränsning av den nya kyrkogården genom ett dike. Samtliga gångar runt kyrkan och på kyrkogården är grusbelagda. I sydväst ligger en parkliknande anläggning med gräsmatta samt bro över en mindre bäck. Det finns ingen gravsättning i öster då staketet går strax intill sakristian. Portal och staketstolpar putsades om 1995. Stegporten i väster från 1845 med girlang och förgylld strålsol av plåt leder in till kyrkogården och fram till kyrkan. Gravkapellet byggdes 1955 i en klassicerande stil med en souterrängvåning. Arkitekt var troligen Karl Martin Westerberg som var arkitekt för den omfattande restaureringen av kyrkan 1954-56. Den har ett högt och brant tak täckt av skiffer och en väggpanel lika kyrkan, både till utförande samt färgsättning. Invändigt utfördes altaruppsats och sniderier av Adolf Söderin från Revsund som även tillverkat kopian av nummertavlan inne i kyrkan.

Den äldsta delen av begravningsplatsen (gravkvarter A) omgärdas av en putsad mur med stolpar och en stigport med inskription från 1845. De yngre delarna av begravningsplatsen (gravkvarter B-D, U) omgärdas av gjutjärnsstaket respektive häckar/träd.

Den äldsta delen av begravningplatsen (Gravkvarter A) består dels av en gravram med familjegravar och gravvårdar från 1880-1950-talet, dels av två gravområden med allmängravar och gravvårdar från 1870-1910-talet. Den yngre delen av begravningsplatsen (Gravkvarter B) består av dels en gravram och fyra gravområden med familjegravar och gravvårdar från 1920–60-talet, dels två gravområden med allmängravar från 1910–60-talet. De yngsta delarna av begravningsplatsen (Gravkvarter C, D och U) består av gravvårdar från 1970-2000-talet.

Växtligheten består av björkar i form av trädkrans och solitärer samt av häckar.