Stäng fönster Härjedalen kn, FUNÄSDALEN 24:14 FUNÄSDALENS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är belägen centralt i Funäsdalens tätort i den skarpa sydsluttningen nedanför Funäsdalsberget. Norr om kyrkan reser sig berget och i sluttningen på övriga sidor finns ett öppet naturområde med gräsmattor och björkar, vilket medför att kyrkan ligger väl synlig från vägen genom samhället. Snett nedanför kyrkan ligger församlingshemmet.

Det finns ingen kyrkogård i direkt anslutning till kyrkan utan Funäsdalens begravningsplats består av en skogskyrkogård/fjällkyrkogård som ligger en bit väster om Funäsdalens tätort längd med Rörosvägens sträckning.

Ansvarig inventerare av begravningsplatsen var Hampus Benckert för Jämtlands läns museum, 2008 och fäljande information är hämtad från den inventeringen:

Begravningsplatsen omgärdas av ett vitt spjälstaket och mitt på begravningsplatsen står en vit klockstapel.

Kyrkogården ligger omgiven av skog (väster, norr och öster) och verkar vara ett rum kommet ur samma skog, fast gallrat, röjt och gräsbesått. Björk och asp står oregelbundet spritt på hela kyrkogården och skapar en fin stämning av förädlad skog.

Träden är påverkade av det fjällnära klimatet, vilket ytterligare bidrar till karaktären på hela kyrkogården. En skogskyrkogård, en fjällkyrkogård. Endast någon/några buskar förekommer.

Funäsdalens (Hållans) begravningsplats består av fem gravkvarter. Gravkvarter A och B rymmer gravområden med familjegravar från 1910–70-talet. Gravkvarter C och del av D rymmer gravområden med allmängravar från 1910–50-talet samt en del familje- och andra gravar från senare tid fram till 2000-talet. Del av gravkvarter D och E rymmer dels familjegravar från 1920–30-talet, dels blandade familje- och enkelgravar från 1930-2000-talet.