Stäng fönster Strömsund kn, STORA BLÅSJÖN 2:30 ANKAREDE KAPELLPLATS

Beskrivning
Genom smala svarta grindstolpar går grusvägen in till anläggningen. I mitten ligger det vita kapellet omgivet av böjda fjällbjörkar. En emaljskylt i blått och vitt vid entrén visar mot en telefonkisok i form av ett litet skjul med pulpettak. På var sida om vägen ligger stugor i varierande utförande och de fortsätter i en halvcirkel runt kyrkan. Röd stående panel, vita omfattningar och plåttak är förhärskande på byggnaderna runt kapellet. Norr om kapellet lite avsides bakom ett mindre skogsparti är kåtorna belägna. Förutom kåtorna finns här bl.a. en nybyggd samlingslokal, ett liggtimmerhus med kantig form och tälttak samt ett par timmerbyggnader. Moderna inslag som gatubelysning utmed vägen, elskåp och soptunnor har svårt att smälta in i omgivningen.

Kyrkogården ligger förhöjd på en platå i förhållande till omgivningen. Dess välordnade karaktär står i kontrast till omgivande mark som har en naturlig prägel. Utanför kyrkogårdens muromgärdade område finns ingen bearbetning av mark eller något försök till ordning. En kallmur i skiffer med grindstolpar i trä anvisar ingången i söder och en stenlagd trapp leder upp på kyrkogården. Kyrkogården är liten och enkel med raka grusgångar och gräsmattor. En anspråkslös minneslund finns i det sydvästra hörnet i form av en gräsbevuxen kulle med ett järnkors. En nyplanterad häck löper innanför kyrkogårdsmuren. På begravningsplatsen dominerar gravvårdar i sten med inslag av ett fåtal järnkors.