Stäng fönster Strömsund kn, GÅXSJÖ 6:1 GÅXSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården nås från sydost, i förlängningen av kyrkans kor. Mellan två björkar står två vita grindstolpar av trä som bär två smäckra nygotiska smidesgrindar. Gåxjöns strand är brant och den flacka kyrkogården är belägen några meter över vattenlinjen. De delar av kyrkogården som vetter mot stranden inramas ett slutet plank och häckar ger en tydlig avgränsning i övriga väderstreck. Uppvuxna björkar står på jämna avstånd mot skolan och sockenstugan och i norr visar de hur kyrkogården ursprungligen sträckte sig endast någon meter utanför kyrkans norra fasad. På 1960-talet utökades kyrkogårdens yta norrut och gravkvarteren i norr och väster har en sentida karaktär med grästäckt mark, låga stenvårdar och ett fåtal radavskiljande häckar. Gräs täcker även marken i hörnet mot skolan där täta rader små äldre stenvårdar utan planteringar bevarats. Flera av stenarna är tunna skifferflisor. Tillsammans med en rad intilliggande häckomgärdade grusgravar bidrar detta, under senare tid orörda, hörn till att den välskötta kyrkogården har en delvis välbevarad ursprunglig karaktär. Några bevarade gjutjärnsvårdar restes redan då kyrkplatsen togs i bruk på 1880-talet.

En asfaltgång leder från kyrkogårdsentrén runt kyrkan. Den stora grusgången korsas av några mindre. Man nalkas kyrkan väldigt vackert från gången. Rakt ut från kyrkans södra portal leder en björkallékantad grusgång ned till en relativt nyanlagd liten minneslund invid planket. Urnorna sätts ned i ett uppbyggt markparti där ett äldre gjutjärnsgravkors ställts upp.

Några meter norr om tornet står ett enkelt litet f.d. bårhus som till utformning, material och färgsättning ansluter till kyrkan. Det har liggande panel och ett spetsbågigt fönster kröner den i mitten av 1900-talet utbytta dubbeldörren. I en grusbädd i vinkeln mellan bårhuset, idag förråd, och kyrkan står tätt med utrangerade gravvårdar. Flera är skifferflisor från tiden kring sekelskiftet 1900. En liten ekonomibyggnad, en enkel bod med pulpettak och fjällpanel, har placerats utanför planket vid strandbrinken.