Stäng fönster Strömsund kn, HAMMERDALS PRÄSTBORD 1:4 HAMMERDALS KYRKA

Beskrivning
Den äldre kyrkogården avgränsas av en låg kallmurad bogårdsmur. Tre stigportar finns, samtliga med järngrindar. På den nyare delen söder om kyrkan är stolparna av granit, mot sjön och parkeringen infattas grindarna av kraftiga putsade och kopparavtäckta stolpar. Som vid flera andra jämtländska 1700-talskyrkor utgör byggnaden själv mur mot norr och i Hammerdals fall mot en sluttning och sjöstranden. Öster om kyrkan, vid utgången från sakristian, finns ett gravkvarter med häckomgärdade grusgravar och ett par äldre värdefulla gravvårdar. Här är liksom i övrigt på gamla kyrkogården igensått och strukturen är tämligen otydlig med glesa äldre vårdar blandade med täta rader sentida stenvårdar. Här och på södra långsidan har popplar planterats i en regelbunden rad några meter in på kyrkogården.

Väster och nordväst om kyrkan vidgar sig kyrkogården i regelbundna kvarter med gravar i rader och med radavskiljande tuktade häckar. Björkar, några mäktiga till storleken, kantar asfaltgångarna och en senare del av stenmuren följer vattnet till det att en hästskoformad granhäck avslutar mot nordväst. Här bryts mönstret med raka gravrader av mer omslutna kvarter. Det förekommer partier med gjutjärnskors, vid kyrkans torns norra sida står flera uppställda.

Utanför granhäcken i väster som markerar en äldre gräns av kyrkogårdens utvidgning ligger en låg, välgestaltad och diskret länga för vaktmästare och maskiner ritad 1969. Invid en stor timrad loge i kyrkogårdens nordvästra del är en minneslund anlagd som ände på en ny stor utvidgning av kyrkogården på kyrkans södra sida. Några diagonalställda rader med sentida gravar leder fram till den av en hög häck omgärdade lunden. Här står ett högt träkors invid vattenkonst och en sten med vashållare i järn. Sammanfattningsvis är den storskaliga, öppna kyrkogården präglad av rationell skötsel och gångarna är sedan 1989 asfalterade.

Ett tiotal meter nordväst om tornet ligger ett sexkantigt gravkapell från 1990 i souterräng ned mot sjön. Sluttningsvåningen och sockelmuren är slätputsade och mörkt grå. Byggnaden är annars spritputsad och målad varmvit. Likkällaren har två dubbeldörrar och små spröjsade fönster medan huvudvåningen har flera rundbågiga moderna fönster. Ingången är belägen mot kyrkan och består av en inskjuten glasad aluminiumport. Byggnaden har koppartäckt tälttak och harmonierar i stort med kyrkan.