Stäng fönster Åre kn, MATTMARS PRÄSTBORD 1:7 MATTMARS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omgärdas delvis av höga granhäckar och delvis av låga murar av natursten. Huvudentrén till kyrkogården utgörs av den murade, putsade välvda stigporten med spåntak som ligger öster om kyrkan. En stenlagd gång av kalkstensplattor som övergår till en grusgång leder förbi kyrkan fram till vapenhuset i väster. Den äldsta delen av kyrkogården är belägen runt kyrkobyggnaden och klockstapeln medan de yngre utbyggda delarna ligger norr om kyrkan. Norr om vapenhuset ligger ett bårhus av trä med stående locklistpanel som är målad vit. Sadeltaket täcks av svartmålad skivtäckt plåt. En minneslund finns på den yngre delen av kyrkogården.

Klockstapeln är byggd av den kände klockstapelbyggaren och byggmästaren Pehr Olofsson i Dillne, Oviken, 1765. Den har en fyrsidig bas i form av en bod med sadeltak av brädor. Tolv spåntäckta pelare bär upp klockbocken med balusterräcket och det övre taket som övergår i en åttkantig lökformad kupol med spåntak. Dörren i bottenvåningen är liksom balusterdockorna och kupolens bas målade mörkt gula.