Stäng fönster Härnösand kn, HOV 1:25 HÄGGDÅNGERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten ligger högt med södra och västra delen avgränsade med hög naturstensmur (kvaderhuggen granit) varpå ett svartmålat stålrörsräcke infästs. Själva tomten är begränsad till ytan, kyrkobyggnaden placerad i NV läge, högst på tomten. Bogårdsmur i N, rester i V och Ö. Runt kyrkobyggnaden går grusade gångar. Gravkvarteren gräsbevuxna, i huvudsak i S och Ö. Längs muren planterade lövträd(lönnar?) Strax utanför muren i N finns en minneslund invid några björkar och barrträd.

Förslag till ny kyrka uppgjordes redan 1761 av Daniel Hagman. En ny stenkyrka uppfördes 1784-85 av sonen Pehr Hagmansson, Sundsvall, efter egna ritningar. Byggandet pågick samtidigt med uppförandet av residenset i Härnösand, liksom Stigsjö kyrka.