Stäng fönster Härnösand kn, STIGSJÖ PRÄSTBOL 1:2 STIGSJÖ KYRKA

Beskrivning
Oregelbunden, tämligen begränsad yta, med raksluten västersida mot trädbevuxen sluttning. Tomten ligger på en svag höjd med sluttning ned mot norr och öster, som förlängning från den skogbevuxna åsrygg som ligger högre än kyrkan i söder. Bogårdsmur i kallmurad gråsten med avgränsning i tre väderstreck utom i väster. Den tar upp höjdskillnaden på ca 2-3 m i nordöst. Utvidgad begravningsplats i sydöst ligger ett par meter lägre och med ingångsväg från platsen söder om muren vid planen framför gamla sockenstugan.

Granhäck mot sydväst fram till stigport, liksom mot norr. Bladhäck i väster, hög murkant i sydöst, enkelt staket med avgränsningslinor i nordöst. Gravar i väster, söder och i en utstickare mot sydöst. Gravkvarteren med huvudsakligen gräsytor, interfolierade med grusgångar, en i söder, tre i väster. Två belysningsstolpar från ca 1970, gröna, galvat stål, klarglasglober i väster.

Huvudentrén från söder till långhusets södra entré asfalterad. Närmast runt kyrkan löper en grusad yta, ca 70 mm bred.

Till kyrkogården finns två ingångar, en i söder och en i norr. De markeras med två kraftiga, murade, slätputade och vitmålade grindstolpar. De står på granitsockel, avslutas med utkragande, profilerade krön belagda med svart plåt. Mellan dem smidda grindar med fast överstycke i smide med förgylld strålsol och kungligt monogram, troligen från 1878 då den senaste blev tillverkad. Som förebild till de vackert smidda överstycket har grindpartiet i Säbrå stått.