Stäng fönster Härnösand kn, BYÅKER 3:1 SÄBRÅ KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten har en avlång form i N-S riktning, där den större delen breder ut sig mot N; avgränsad med en kallmurad bogårdsmur i natursten och strax intill/på denna en granhäck i alla väderstreck. Rester av ett äldre smidesräcke m gjutjärnsstolpar finns fr a mot en trädbevuxen ravin i V och i SV. Tomten sluttar mot S, liksom mot N. Gravplatser finns i S, men huvudsakligen mot N. Gravkvarteren är gräsbevuxna, omgärdade av breda grusgångar så att upplevelsen är mera grus och mindre gräs.

Till kyrkotomten från Norrstigen når man genom att passera stigportens två kraftiga murade och slätputsade delar, förbundna med en svartmålad smidesgrind över vilken Carl XIV Johans namnschiffer flätats och förgyllts. Här är vägen asfalterad utmed kyrkobyggnadens södra sida. Ett grindpar ligger avhängda strax intill.

I V intill kyrkobyggnadens vapenhus är tomten utvidgad mot ravinen. Här har ett ett träpanelat och brunmålat bårhus(?) med plåtklätt sadeltak fr ca 1990 placerats och säkrats genom en stödmur i btg; samt N om bårhuset ett något äldre och mindre locklistpanelat och rödmålat förråd. Det har pulpettak belagt med korrugerad plåt och står på en stolpstomme i trä.