Stäng fönster Härnösand kn, VIKSJÖN 12:1 VIKSJÖ KAPELL

Beskrivning
På en höjd ovan den grusade uppfarten från väg 331 i norr med slänt och stensatt stödmur återfinns kyrkotomten. Långsmal i öst-västlig riktning, avgränsad i norr och väster av ett rödmålat trästaket med breda glesa pinnar med övre följare på ut- och insida samt överliggare, förankrat i betongfundament med t-järn. Två entréer - en från norr och en från väster. Vid entréen mot norr finns en trappa med tre steg i granitstenar. Två vertikala grindstenar i bearbetad granit med krönande klot. Två grindar i plattstål och bockad plåtdekor, svart målning. Två meter bred grusgång fram till östra entrén och vidare söderut. Grusgång även mot öster delande tomten i två gravkvarter fram till klockstapeln i trä. Kvarteren med gräsytor, två galvade lyktstolpar med cylinderrunda lyktor med opaka glas och avslutande plåthatt. Tre rönnar intill klockstapel, annars björkar mot norr, syrén i sydöst intill vapenhus. Runt om tomten i öster och söder skogspartier.

Grusgång runt kyrkan mot väster. Två grindstenar i bearbetad granit med krönande klot lika norra sidan. Två grindar i fyrkantstål, svart målning. Strax intill, utanför tomten, i sydväst ett bårhus med gräsbevuxen inramning.

Södra tomten delad i två kvarter av grusgång i södra delen med gravar mot avgränsande ståltråd mot branten. Denna fortsätter mot öster i form av asfalterad gångstig.

Mot öster finns en klockstapel i trä av bottnisk typ med fyrkantigt torn och lökformad kupol, ursprungligen uppförd för Högsjö kyrka av byggmästaren Johan Schytt från Härnösand 1724, men inköpt 1789 och 1792 uppförd här.

Stengrund. Tredelad stapel med bottenplan, indraget mellanplan och likaså ytterligare indragen klockvåning med två klockor, samt uppskjutande avslut. Yttre bred lockpanel, vit målning, varje avsats inklusive tak med bred tjock pilformigt tjärat spån. Mot väster två rundbågiga enkeldörrar i mellanplanet, två ljudluckor i vardera väderstreck, samtliga med stående bräder, rundbågiga avslut, svart målning utsida, omålade insidor. Vertikal fyrkantstolpe centralt, ca 250x250 mm, dito i alla hörn ca 175x175mm, samt mitt på mellan ljudluckor. Snedsträvor i varje segment, fyrkantdimension. Klockor bärs av tre horisontella fyrkantupplag i öst-västlig riktning på vilka dessa monterats med rak axel.

Kyrkogården utvidgad mot öster 1929 och i sydöst där en cirkelrund minneslund placerats mellan naturligt upvuxna tallar och björkar med imponerande utsikt mot öster.
Smal asfaltlagd stig hitut från västra sidan av tomten.