Stäng fönster Lidköping kn, TUN 24:1 TUNS KYRKA

Beskrivning
TUNS KYRKA är öst - västligt placerad i norra delen av den stora kyrkogården. I kyrkogårdens sydvästra hörn finns ett före detta magasin, Silvii skolas skolmagasin. I kyrkogårdens nordöstra hörn ligger ett före detta bårhus och en ekonomibyggnad. Kyrkogården inramas på alla sidor av en kallmurad stenmur av gråsten samt av en trädrad. Huvudingången vetter mot vägen i söder och utgörs av en dubbel gallergrind av järnsmide. Grinden avlutas överst av ögleliknande former. Den är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med konande lockhällar och stenklot. Från grinden leder en grusgång till kyrkans västport och en annan till dess sydport. En likadan grind vetter mot infarten till prästgården väster om kyrkan. Från denna grind leder en grusgång till västporten. I östmurens norra parti är ytterligare en likadan. Väster om tornet är marken belagd med kalkstensplattor. Kyrkogården saknar egentlig kvartersindelning. Gravvårdarna är rikt varierade med många resta stenar från 1800-talets senare del. Flera vårdar har stenram och järnkedjor. I nordväst är ett område med gravar tillhörande Kylbergssläkten. Utmed södra muren står två hela samt fragment av ett stenkors från 1600 - eller 1700-talet. Norr om kyrkan finns ett gravmonument över prosten Jonas Silvius, död 1779. Monumentet, ritat av T Grut, uppsattes 1929. Monumentet består av en kalkstenstumba samt en hög, rest sten med brutet krön. Stenen har en minnesplatta med inskription, ristad av Silvius själv. Inskriptionen omges av en gulfärgad ram med Jahvésol. Kyrkogården utvidgades 1994 mot nordöst.
SKOLMAGASIN - Skolmagasinet tillhörande Silvii skola (se miljöbeskrivning) från 1771 har kvadratisk plan och två våningar. Byggnaden smalnar av uppåt. Bottenvåningen är murad av natursten samt grovt putsad, medan den timrade övervåningen är klädd med rödmålad locklistpanel. Panelbrädorna har ojämn kontur. Det höga tälttaket täcks av så kallat kyrkspån och är försett med takkupa i öster. I söder är en svart pardörr med fiskbensmönstrad fyllning. I väster är ett kvadratiskt, vitt fönster.
BÅRHUS - Bårhuset från 1900-talets mitt är spritputsat och vitmålat samt försett med tegeltäckt sadeltak. I sydgaveln är en djup nisch med två gröna, fiskbensmönstrade trädörrar. Överst i nischen finns ett genombrutet kors. Vid vardera sida av ingången är en planterad enbuske.
EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från 1900-talets första del är klädd med röd panel. Sadeltaket är täckt med tegel. Mot söder är en svart trädörr.