Stäng fönster Lidköping kn, RÅDA 17:1 RÅDA KYRKA

Beskrivning
RÅDA KYRKA - Till Råda kyrka hör två kyrkogårdar: En ursprunglig kyrkogård som omger kyrkobyggnaderna samt på motsatt sida av landsvägen västra kyrkogården från 1941. (se miljöbeskrivning) Den östra kyrkogården utvidgades i sin tur mot öster 1982. Norr om kyrkobyggnaden finns ett magasin från 1700-talet samt en stegbod med plåttak. En grusgång leder hit från kyrkogårdens huvudingång.
Råda kyrka ligger i västsydväst - östnordöstlig riktning på den lilla kvadratiska, omgivande kyrkogården. Huvudingången ifrån landsvägen i väster består av en dubbel, ornerad pargrind, placerad mellan stenstolpar. Stolparna kröns av stenkoner med stenklot. En grusgång med dubbla rader stenplattor samt en bred kalkstenstrappa med tre steg leder till kyrkporten i väster. Mot söder är en handledare av järn. Norr om trappan finns en handikappramp av lättmetall och från norr en smal trappa med tre steg. En annan ingång från vägen finns längre söderut och har samma utformning som huvudingången. Härifrån leder en grusgång mot kyrkans vapenhus i sydfasaden. En tredje ingång, mot öster, leder till en ekonomibyggnad nordöst om kyrkan. Även denna består av en dubbel järngrind. Kyrkan inramas på alla sidor av en kallmurad stenmur samt trädrad. En grusgång leder även runt kyrkan. Söder om kyrkan finns en stor, rest gravsten från 1870-talet. Vården är belägen under en mycket hög gran, som planterades då gravstenen restes. Ytterligare några monumentala 1800-talsstenar samt en grav med gjutjärnsstaket står öster om kyrkan. På kyrkogården, bland annat innanför västmuren, står även ett tiotal resta stenkors från 1600-talet och 1700-talet. Mitt i östra kyrkogårdsmuren är en öppning, som leder ut till den 1982 tillfogade delen. Denna inramas av häckar samt kallmurade stenmurar och i väster och norr samt av trästaket i öster och söder. I nordvästra delen är en minneslund, inramad av häckar samt med en rest sten försedd med inskription. I övrigt består de fåtaliga gravvårdarna av enhetliga stenar, samlade i raka kvarter.
SOCKENMAGASIN - MAGASIN - Magasinet består av en våning med loft. Byggnaden är murad av natursten. Gavelröstena är beklädda med faluröd träpanel. Vänt mot kyrkan finns i södra gavelröstet ett litet fönster. Porten i södra gaveln består av en kraftig, svart trädörr med fiskbensmönstrad fyllning.
Sockenmagasinet uppfördes troligen 1778-1779. I sockenmagasinet förvaras sedan 1929 äldre föremål från kyrkan, bland annat flera förromanska och romanska gravmonument. Magasinet användes som bårhus under en period före 1929.
VÄSTRA KYRKOGÅRDEN - Västra kyrkogårdens huvudingång består av en rikt smyckad bred, dubbel järngrind från vägen i öster. Grinden är placerad mellan två stenstolpar, krönta av stenkon och stenklot. En grusgång leder från grinden mot en ceremoniplats på ett stenpodium mitt på kyrkogården. En stentrappa med fyra steg leder upp till ceremoniplatsens stenaltare med träkors. En annan ingång, bestående av en öppning i häcken, leder till parkeringsplatsen i norr. Kyrkogården inramas mot norr och öster av häck och trädrad samt mot väster och söder av trästaket.
Kyrkogården uppdelas genom ett strängt symmetriskt system av grusgångar och häckar. Gravvårdarna är huvudsakligen från 1800-talets slut och 1900-talets första och mellersta del. Gravarna i sydvästra hörnet är enhetligt utformade och flera har stenram. Öster om dessa är en låg, fem meter lång kalkstensmur i öst - västlig riktning och på muren ett kors. Norr om muren finns liggande stenar, omgivna av en allé med tujor på båda sidor.