Stäng fönster Lidköping kn, GÖSSLUNDA 36:1 GÖSSLUNDA KYRKA

Beskrivning
GÖSSLUNDA KYRKA ligger öst - västligt placerad i södra delen av den stora kyrkogården. Kyrkogården har i 1976 utökats mot norr. Äldsta delen av kyrkogården ligger på en markerad ås och sluttar mot öster, söder och väster. Den omges på alla sidor av en mycket jämn kallmurad stenmur. Stenstorleken varierar påfallande. Innanför stenmuren växer en trädrad. Mot söder och sydöst är även en låg tujahäck. Kyrkogårdens huvudingång utgörs av en dubbel gallergrind av smide, överst ornerad med omväxlande kors och hjärtform. Den vetter mot en mindre väg i väster. Grinden är placerad mellan stora fyrsidiga stenstolpar, krönta av stenklot. Från grinden leder en grusgång, kantad av toppade lövträd, mot en trappa framför kyrkans västport. Trappan består av sex kalkstenar och har på båda sidor järnräcken. En yta av ca tre meter mellan porten och trappan är belagd med stora kalkstenar. Från västporten leder en gång av små stenplattor mot norr. Gången är kantad av två låga tujahäckar samt några äldre idegranar. I sydligaste delen av västra muren är en grind med samma utformning som huvudingången. Innanför grinden ligger en redskapsbod. Härifrån leder en grusgång mot norr och en mot kyrkans sydportal. I gångarna finns enstaka trappsteg. Mitt för sydportalen samt öster om kyrkan är ytterligare radiellt löpande gångar med trappsteg mot kyrkan. Grusgångar följer även murens insida och kyrkans fasad.
Gamla kyrkogården är gräsbevuxen och saknar egentlig kvartersindelning. Gravvårdar, huvudsakligen från 1900-talet, är placerade i nord - sydlig ritning. I östra slänten är ett område med enhetliga, öst - västligt orienterade, yngre gravvårdar. Söder om långhuset är ett par resta 1700-talsstenar samt två liggande gravhällar. Två liggande gravhällar finns även norr om långhuset. Omedelbart norr om tornet, i öst - västlig riktning, finns en romansk kistkonstruktion med gavelhällar. Gavlarna är korsformade. Lockhällen har reliefornering i form av en stav. Norr om tornet står även bland annat tio stenkors från 1600-1700-talet. Gamla och nya kyrkogården skiljs genom en stenmur i väst - östlig riktning.
Nya kyrkogården inhägnas mot väster av en stenmur och i övriga väderstreck av ett trästaket. Staketet utgörs av horisontella stockar, lagda omlott. Den har mot väster två dubbla järngrindar mellan fyrsidiga granitstolpar. Grindarna har samma ornering som övriga grindar. Mot norr är en ingång i form av en öppning i grinden. Även från dessa leder grusgångar. Nya kyrkogården är än så länge obetydligt använd. I nordöstra delen är en område med karaktär av skogskyrkogård med tallar, enar, björkar, stenblock och enstaka gravvårdar av varierande typ.
REDSKAPSBOD - Redskapsboden från 1800-talets senare del har fasader av rödmålad träpanel och sadeltak täckt med lertegel. Mot norr är två stora pardörrar av svart träpanel och mot öster enkla dörrar. I öster är även ett fönster, spröjsat i fyra rutor. På vardera gavelröste är en svart trälucka. Förutom som förråd fungerade boden tidigare även som bårhus.