Stäng fönster Färgelanda kn, NÄSBÖLE 1:2 NÄSBÖLE KVARN

Beskrivning
Näsböle kraftverk är uppfört vid Valboån cirka två kilometer nordväst om Färgelanda samhälle, Färgelanda kommun. Omkring fyra kilometer uppströms ligger Edstenafors kvarn och kraftverk.

Valbodalen ingår i riksintresseområde för kulturmiljövården i Västra Götalands län enligt 3 kap 6§ miljöbalken. Näsböle kvarn är också utpekat i Kulturmiljöprogrammet i Färgelanda kommun.

Det har funnits kvarnverksamhet på platsen sedan mitten av 1600-talet. På platsen där utskovsdammen idag ligger kan man redan på häradskartan se en fördämning. Cirka 65 meter nedström den befintliga kvarnen och kraftverket kan man på samma karta se att det legat en kvarn så väl som en såg. Enligt uppgifter har i området även funnits ett tegelbruk. Flottning har också skett i Valboån vid Näsböle kvarn.

Dammen är en överfallsdamm av betong, uppförd samtidigt som kraftverket 1918. En cirka 60 meter lång kanal sprängdes i ån, samtidigt som tre dammluckor sattes upp för reglering av flodvattnet. Uppströms har ån endast en marginell breddning. Dammen har en tryckutjämningslucka och två hydrauliska stålluckor. Utloppet sker via ett sugrör under stationsbyggnaden följt av en cirka 50 meter lång, delvis stenskodd, utloppskanal.

Kraftverket utnyttjar en fallhöjd om 3,8 meter. Kraftverket har en effekt på 120 kW med en normalårsproduktion på 600 MWh per år. Det har en utbyggnadsvattenföring på 8 kubikmeter per sekund med en beräknad normalårsproduktion på 0,6 GWh.

Maskineri
Turbinen är en tvillingfrancis tillverkad av Karlstads Mekaniska Verkstad 1918, med tillverkningsnummer 1303. Varvtalet är 235 varv per minut. Turbinen driver via en remväxel en tysk generator REM (Rheinische Elektro-Maschinenfabrik) nummer 86678, effekt 120 kW och varvtal 750 per minut.

Turbinen regleras med hjälp av motviktsaggregat. Kontrollutrustningen är elektronisk – reglering av dammhöjdsnivåer sker automatiskt. Den gamla kontrolltavlan av marmor är bevarad, men är inte i bruk. Även isolatorerna finns bevarade men är tagna ur drift.