Stäng fönster Mellerud kn, ÖRS-BÖN 1:4 BÖNS KRAFTVERK

Beskrivning
Böns kraftverk är uppförd utmed Krokåns norra strand, cirka en mil sydväst om centrala Mellerud. Böns kraftstation kan betecknas som ett bygdekraftverk som bidrog till utbyggnaden av elektrifieringen av landsbygden under 1900-talets början.

Strax uppströms kraftstationen bildas i Krokån en vidgning av ån som bildar en dammspegel där drivvattnet till kraftverket tas.

Dammbyggnaden består av landfästen och mellanstöd av betong. Den har två utskovsöppningar var av den högra (i strömriktningen) regleras av två spettluckor i trä. Mellandelen har ett överfall som regleras med sättar i trä. Reglering av luckor och sättar utförs från den träbro som är lagd över betongfundamenten.

På motsatt sida om ån finns en kvarnbyggnad i timmer på en hög grund av huggen natursten. Kvarnen har samma ägare som kraftverket.

Drivvattnet till turbinerna tas in via en kort inloppskanal till en öppen betongsump. Inloppskanalen regleras av 5 spettluckor i trä. Framför sumpen finns rensgallret som rensas för hand.

Fallhöjden vid Böns kraftverk är 2,3 meter och har en effekt på 50 kW. Normalårsproduktion är cirka 180 000 kWh per år.

Maskineri
Uppgifter om maskineriet är mycket knapphändiga och osäkra.

Enligt uppgift utgörs aggregaten, i likhet med Assarebyns kvarn, av fyra turbiner av francistyp. Möjligen kan det röra sig om två tvillingturbiner.

Turbinerna är sannolikt tillverkad av Finnshyttan eftersom regulatorn är det och de vanligen köptes som ”ett paket”. Turbinregulatorn är en hydraulisk pendelregulator tillverkad av A.B Finnshyttans verkstäder 1909. Tillverkningsnummer No 56, storlek No 2, typ D.
Både den asynkrona generatorn och dess matare är tillverkad av ASEA, Västerås.

Kraftverkets kontrollutrustning har moderniserats och installerats i nya skåp. De gamla kontrolltavlorna i marmor finns bevarade i kraftstationen men är inte i drift.