Stäng fönster Mellerud kn, ASSAREBYN 2:3 M.FL. ASSAREBY KVARN, KRAFTVERK OCH SÅG

Beskrivning
Assarebyn kvarn, kraftverk och såg ligger i Krokån, cirka 10 kilometer sydost om tätorten Mellerud, Melleruds kommun. Cirka 2 kilometer uppströms Assarebyn ligger det lilla bygdekraftverket Bön.
I kvarnen pågår fortfarande verksamhet och den är en av fåtalet kvarnar i trakten som fortfarande är i bruk. Verksamheten omfattar bland annat djurfoderförmalning samt rensning och betning av utsäde. Man köper också in närodlad råg och vete för förmalning och avsalu till bagerier och butiker.

Kvarnen drivs idag med el från det egna kraftverket som inryms i en separat liten byggnad på motsatts sida om utskovsdammen. I kvarnen finns de gamla turbinerna kvar men är i nuläget inte i drift.
Vattenmagasinet uppströms är ungefär 1500 kvadratmeter stort och utgör en del av Krokån.

Vattenspegeln och kvarnmiljön hamnar i direkt blickfånget från den vägbro som går förbi knappt 40 meter uppströms kvarnen.

Utskovsdammen är av betong och natursten. Närmast kvarnen ligger intagskanalen till kvarnturbinerna och är uppförd i natursten och betong. Till intaget finns 4 spettluckor i trä som regleras manuellt. Vid sidan av intaget finns den cirka 7 meter långa överfallsdamm med tröskel i betong på berg i dagen.

Vid kraftverket, på motsatt sida ån, finns en kanal i betong med ett luckutskov med 3 spettluckor i trä för avbördning av flodvattnet. Framför själva intaget till kraftverket finns 5 spettluckor i trä Spettluckorna regleras för hand från en gångbro av järnbalkar och durkgaller. Rensgallret rensas för hand men utrenset transporteras bort via ett transportband.

Fallhöjden vid Assarebyn är cirka 3 meter. Sammanlagt ger kvarnen och kraftverket en normal årsproduktion på omkring 400 000 kWh per år.

Maskineri
Uppgifter om maskineriet i kvarnen är knapphändiga och osäkra. Enligt uppgift utgörs aggregatet i kvarnen av fyra turbiner av francistyp. Möjligen rör det sig om två tvillingturbiner. Enligt uppgift är de tillverkad av Nydqvist och Holm AB, Trollhättan 1918, installerad 1919. Turbinen är en typ F på 90 Hk och som gör 270 varv per minut.

Den kvarnutrustning som finns i kvarnen är bland annat en dubbel valsstol med tillhörande plansikt, grynkvarn, spetsmaskin, mjölblandare och rensmaskiner.

I en separata liten kraftverksbyggnad finns en francisturbin tillverkad av Finnshyttan 1916 med en effekt på omkring 80kW. Turbinen ligger i en öppen turbinsump av betong under kraftverksbyggnaden som i stor sett endast väderskyddar drivhjul och generator.

Den asynkrona generatorn i kraftverket är tillverkad av det tyska företaget VEM och har en effekt på 90 kW. Intill finns ytterligare en byggnad som inrymmer kraftverkets kontrollutrustning.