Stäng fönster Färgelanda kn, ÅKESÄTER 1:14 EDSTENAFORS KVARN

Beskrivning
Edstenafors kvarn och kraftverk är uppfört vid Valboåns östra sida, cirka fem kilometer norr om Färgelanda i Färgelanda kommun. Omkring fyra kilometer nedströms Edstenafors ligger Näsböle kvarn och kraftverk.

Enligt häradsekonomiska kartan har det på platsen funnits två kvarnar på vardera sidor Valboån samt ett sågverk på västra sidan. För dess verksamheter har tidigare funnits en större damm än vad vi idag kan se. Valbodalen ingår i riskintresseområde för kulturmiljövården i Västra Götalands län enligt 3 kap 6§ miljöbalken.

Edstenafors är ett strömkraftverk och dammen är endast en breddning av Valboån. Dammbyggnaden vid kraftverket är en överfallsdamm av betong. Utskovsluckor saknas – vid höga flöden avbördas allt flodvatten via överfallet. Det finns spettluckor framför kraftverkets intagskanal.
Intagskanalerna till de två turbinerna är av betong. Rensgaller finns framför båda intagen. Rensning sker manuellt.

Utloppet är under byggnaden och rinner ut direkt i ån via en kort ledarm av betong som skiljer flodvattnet från dammen från utloppet. Utloppet består delvis av natursten, delvis av betong. Där efter passerar vattnet vidare under den gamla stenvalvsbron.

Fallhöjden är omkring 7,2 meter. Enligt uppgifter på Kuhlins sida, vattenkraftinfo.se, är effekt 250kW och normalårsproduktion är omkring 700 MWh per år.

Maskineri
I kraftstationen finns två aggregat.
G1 – dubbelfrancis Finshyttan med en effekt av 140 kW och med ett varvtal på 500 varv per minut. Tillhörande regulator finns bevarad men är inte i bruk. Generator är en AEG synkrongenerator med nummer 134 tillverkad 1915 (enligt skylten) med en effekt av 140 kW och med ett varvtal om 500 varv per minut.

G2 – en francisturbin av okänt fabrikat, troligen tillverkad 1914 och har en effekt på 100 kW och gör 500 varv per minut. Generatorn är en asynkron ASEA från 1950-talet med ett varvtal om 720 varv per minut. . Reglering av turbinen sker med motviktsreglage.
Kontrolltavlan av marmor är bevarad i stationen men är inte längre i bruk.