Stäng fönster Ulricehamn kn, HERRAKVARN 1:6 BLIDSBERGS KRAFTVERK

Beskrivning
Blidsbergs kraftstation är belägen utmed Ätrans västra strand, centralt nära kyrkan i Blidsbergs samhälle, Ulricehamns kommun. Kraftstationen ligger väl synlig från närbelägna väg 46. Kraftverket ligger i ett område utpekat som riksintresse för natur- och kulturmiljövården enligt 3 kap. 6 § miljöbalken. På Ätrans östra sida, ca 500 meter ifrån stationen, ligger Baktrågens naturreservat. I miljön strax norr om kraftstationen finns också en före detta mjölnar- och maskinistbostad och Herrekvarns Gård som kraftverket tillhör.

Uppströms har tidigare legat flera kvarnar, framför allt på Ätrans östra strand. Omkring 500 meter från kraftverket finns Basta kvarn bevarad, som numera är kafé men även producerar el. Gaddakvarn är uppbyggd av hembygdsföreningen strax ovan Basta Kvarn. Vidare norr ut låg Dalakvarn där kvarnbyggnaden är borta och ytterligare uppströms ligger Knektakvarn med det gamla spinneriet och maskineriet som dock är ur drift.

Ätran bildar en cirka 1600 kvadratmeter stor vattenspegel uppströms kraftverket. Utskovsdammen sträcker sig över hela Ätrans bredd, cirka 30 meter.

Närmast kraftstationen finns en kort intagskanal i betong med tre spettluckor av trä. Rensgallret rensas manuellt. Intill intaget finns även två utskovluckor, att användas i reserv vid höga flöden. Dammen i betong är omkring 35 meter lång med ett enligt uppmätning tre meter brett skibord av en tvärgående balk och brädor.

Utloppet från turbinerna sker via kvarnens gamla utlopp med naturstensskodda kanter förstärkt med betong. Utloppskanalens vatten flyter samman med Ätran omkring 270 meter nedströms kraftverket.
Fallhöjden är cirka 4, 80 meter. Den normala årsproduktionen ligger på omkring 350 000 kWh. Vattenflödet genom turbinerna är cirka 4 m3 per sekund.

Maskineri
Aggregaten i kraftverket består av två horisontalaxlade francisturbiner. Den ena är en dubbelturbin tillverkad av Finnshyttan 1922. Turbinnummer 3264, 140 hk vid 225 varv per minut, dubbel Francis på 140 hk driver en trefasgenerator på 400 volt, 150 kVA. Turbinregulatorn är tillverkad 1923 och har tillverkningsnummer 908A och är en typ E. Tillhörande generator är en synkrongenerator med en effekt på 80 kW tillverkad av ASEA okänt år.

Den lilla turbinen är tillverkad av Finnshyttan 1912, turbinnummer 1343, och ger 25 hk vid 350 varv per minut. Turbinregulatorn har tillverkningsnummer 140 och är en typ D. Generatorn är en asynkrongenerator på 26 kW tillverkad av ASEA okänt år.

Regulatorerna har moderna styrmoduler och styrs elektriskt via en batteribackup. Kraftverkets ställverk/kontrollutsrutning är modern och installerad i kontrollskåp från ASEA.