Stäng fönster Lidköping kn, HÄRJEVADS KVARNTOMT 1:1 HÄRJEVADS KRAFTVERK

Beskrivning
Härjevads kraftverk är uppfört längs ån Lidan i Lidköpings kommun cirka, 16 kilometer sydväst om Lidköpings stad. På häradsekonomiska kartan från 1890-1897 kan man på samma plats se en kvarn. Cirka 50 meter nedströms det befintliga kraftverket kan man på häradskartan se ytterligare kvarnar med damm av större karaktär än vi idag ser.

Dammbyggnaden utgörs av en utskovsdel närmast stationen och en överfallsdel som är cirka 85 meter. Hela dammbyggnaden är uppförd av betong på berg i dagen. Dammbassängen framför kraftverket utgörs endast av en liten breddning av ån. Utskovsdelen närmast kraftverket har en stor planlucka i plåt som regleras elektriskt samt fem plåtluckor som regleras med hjälp av traverser.

Kraftverket har en kort intagskanal av betong. Framför intaget finns en grindrensare för hydraulisk rensning.

Fallhöjden är cirka 10,5 meter, utbyggnadsvattenföringen är 13 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 1300 kW och normalårsproduktionen är omkring 5 GWh.

Maskineri
Turbinen är en semikaplan, typ SS18, tillverkad av Karlstads Mekaniska Verkstad, tillverkningsnummer 2938. Den har en effekt på 1300 kW och har ett varvtal på 273 varv per minut som växlas upp till cirka 750 varv per minut. Generatorn är en asynkron trefasgenerator tillverkad av NEBB med en effekt på 1600 kW och ett varvtal på omkring 750 varv per minut.