Stäng fönster Tranemo kn, BJÖRSDAMM 1:2 BJÖRSDAMMS KRAFTVERK

Beskrivning
Björsdamms kraftverk är uppfört i Jälmån, Tranemo kommun. Ån mynnar ut i Månstadsån som i sin tur rinner ut i Tranemosjön. Efter denna sjö övergår dessa båda mindre vattendrag i ån Assman. I och med att dammen vid Björsdamm har genomgått flertalet förändringar finns dokumentation som belägger att det funnits kvarn- och sågverksamheter här sedan 1700-talet.

Den cirka 60 meter långa kraftverksdammen är av betong och natursten – dammkroppen av betong och stödpelare av natursten. Intagsluckorna är tre spettluckor av trä och är placerade innan rensgallret. Rensning av galler sker manuellt. Utskovsluckorna är fem till antalet. Två spettluckor är av trä, två spettluckor av stål samt en hydraulisk planlucka av stål. Utöver detta finns ett brett sättutskov.

Kraftverkets vattenmagasin har idag en area på cirka 9 hektar.

Senaste större ombygganden skedde under 1980-talet, med underhållsåtgärder på byggnad och damm. Kontrollsystem, mm, byttes ut i början på 2000-talet.

Utloppet ansluter direkt till ån via en kort ledarm av betong som skiljer utskovsdelen från utloppet.

Fallhöjden är 5 meter och effekten 180 kW. Utbyggnadsvattenföringen ligger på 5,3 kubikmeter per sekund med en medelvattenföring på 3,7 kubikmeter per sekund. Normalårsproduktionen är enligt uppgift 880 MWh per år.

Maskineri
De två francisturbinerna är av märkena Finshyttan och Hällaryd
G1 – en synkron Asea-generator G24, tillverkningsnummer 340497 och en effekt på 170 kVA, 300 varv per minut. Asea-matare JD 130, nr 340498.
G2 – en synkron Asea-generator G17 med tillverkningsnummer 328534, effekt 60 kVA, 428 varv per minut. Asea-matare JD 91, nr 328535 G2 är tillverkad 1920 och G1 har okänt tillverkningsår.

Kontrollutrustning modern, ETV Elektroteknik AB, Vegby. Den tillhörande transformatorn finns på stationens utsida.