Stäng fönster Vänersborg kn, FORSANE 1:8 FORSANE KVARN OCH SÅG

Beskrivning
Forsane kvarn ligger vid Frändeforsån, Vänersborg kommun. Omkring 1,5 kilometer uppströms kvarnen ligger Östra Hästefjorden som är den sjö som reglerar kvarndammen via Frändeforsån som flyter vidare ut i Vänern via Dalbergsån.

Kvarnen är i bruk och verksamheten består bland annat av att rensa utsäde, djurfoderförmalning samt viss förmalning av ekologiskt dinkelvete.

Anläggningen betraktas som en strömfallsfastighet där drivvatten till kvarndriften tas ur ån via inloppskanaler till turbinerna. En damm är uppförd för att reglera ån.

Kvarndammen avbördas via en sättdamm med 4 utskov där träsättarna ligger i gåtar av järn och manövreras för hand med hjälp av kättingar. Dammkropp och skibord är gjutet i betong. För arbete på utskovsdammen finns en gångbro uppförd i järn med durkgaller ovanpå.

Framför inloppet till francisturbinerna finns 4 spettluckor i trä som regleras manuellt. Gallret rensas för hand. Till inloppskanalen för kaplanturbinen finns 1 spettlucka i trä som regleras för hand vid behov. Intagsgallret rensas manuellt. Intagskanalen är uppförd i betong. Turbinernas utlopp mynnar åter ut i ån på kvarnens baksida, omkring 20 meter nedströms dammen.

Fallhöjden är omkring 3,6-4 meter. Och ger en normalårsproduktion på mellan 500-600 000 kWh. Utbyggnadsvattenföringen är omkring 4,5 m3 per sekund.

Maskineri
Maskineriet utgörs av sammalagt tre turbiner. Av dessa är två äldre francisturbiner som installerades i kvarnen 1935. Det är en enkel turbin på 30 Hk och en dubbelturbin på 80 Hk. Båda är tillverkade av Nydals gjuteri och mekaniska verkstad AB, Jönköping. Generatorerna till de två turbiner är tillverkade av ASEA och är synkrongeneratorer som gör 260 respektive 300 varv per minut. Pådraget regleras manuellt.

Den tredje turbinen är en kaplanturbin som installerades i kvarnen 1989. Den är tillverkad av Turab, Turbin och regulatorservice AB, Nässjö. Tillverkningsåret är 1988 och den har tillverkningsnummer 0039-630. Turbinen har en effekt på omkring 90kW. Den synkrona generatorn är tillverkad av det tyska företaget VEM och har typnummer KPER 280 och är på 90 kW. Den asynkrona generatorn gör 600 varv per minut.

Den utrustning som finns i kvarnen idag är bland annat 2 dubbla valsstolar med tillhörande frisvängande plansiktar, mjölblandare, kross, hammarkvarn, vågar, triör och rensverk. Dessutom olika plåtsilor, aspiratör, elevatorer för transport av malgods och säd. Både gammal och modernare utrustning samsas om platsen i kvarnen.

Enligt boken Svenska kvarnar från 1940 fanns det i kvarnen 3 stenpar, 2 dubbla valsstolar, spetsmaskin och rensverk.

Sågen
I en äldre tillbyggnad på kvarnens östra sida finns det gamla ramsågverket inrymt. Sågverksamheten startades 1897 och bevarat i såghuset finns bland annat en helstativram tillverkad av Töreboda gjuteri och mekaniska verkstad 1913, tillverkningsnummer No 298.

Ett modernt sågverk, med en sågklinga och matarbord uppfördes 1992 i en byggnad intill kvarnen. Det så kallade enmanssågverket fick en ny klinga år 2000.