Stäng fönster Svenljunga kn, BRATTEBORG 1:9 STRÖMSFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Strömsfors kraftverk ligger på en liten ö mitt i ån Assman i den lilla bruksorten Strömsfors i Svenljunga kommun. Assman är ett cirka 16 km långt vattendrag som börjar vid Tranemosjön och mynnar ut i Ätran, cirka nio kilometer nedströms anläggningen. Assman är bitvis mycket rik på meanderslingor vilket ger områdena utmed ån en mycket speciell karaktär. På platsen kring kraftverket har bland annat kvarnar och industrier under lång tid nyttjat vattnet som kraft för sina verksamheter.

Utskovsdammen, som byggdes 1933, och är omkring 25 meter bred och uppförd av och natursten. Dammens övre vattenyta utgörs av en cirka 4000 kvadratmeter stor vattenspegel. Till inloppskanalen finns en bred planlucka i plåt som regleras hydrauliskt. För reglering av åns vatten finns ett cirka fem meter långt överfall av granit. I dammen finns också två luckutskov var av det ena regleras med fyra spettluckor i trä och det andra med en stor planlucka i plåt som manövreras hydrauliskt.

Inloppskanalen är omkring 50 meter lång och 10 meter bred och gjuten i betong och kvaderhuggen natursten. Framför intaget finns två planluckor i plåt som sköts manuellt. Här sköts även gallerrensning automatiskt och utrenset transporteras bort via ett transportband.

Utloppet sker via en utloppskanal som sträcker sig på den lilla öns södra sida som åter flyter samman med Assman omkring 200 meter nedströms kraftverket. Utloppskanalens har kantskoning av huggen natursten.
Fallhöjden vid kraftstationen är 4,6 meter och medelvattenföringen ligger på 9 m3 per sekund. Kraftverkets effekt är på cirka 270 kW ger en normal årsproduktion på omkring 1,5 Gwh.

All producerad el levereras direkt ut på nätet.

Maskineri
Maskineriet utgörs av två aggregat med horisontalaxlade dubbla francisturbiner. Den äldre generatorn är tillverkad omkring 1907 av Ludvikaföretaget Förenade Elektriska A.B, System Clayton Typ L. Generatorn är synkron med tillverkningsnummer 4264, 250 kVA, 400 volt och gör 214 varv per minut. Den tillhörande likströmsgeneratorn är tillverkad av ESAB, elektriska svetsningsaktiebolaget, Göteborg. Generatorn är på 8 kW och gör 1450 varv på minut. Den är troligen renoverad 1971 denna är idag ej i drift.

Generator med matare tillhörande den lilla turbinen är tillverkad av ASEA, före 1933, har tillverkningsnummer 127190, typ TD 111B, 3,9 kW som gör 300 varv i minuten.

Turbinregulatorerna är ersatta med motviktsaggregat som fått moderna styrmoduler och all styr- och reglerutrustning är helautomatiserad.

Aggregaten genomgick renovering 2005 (G2) och 2010 (G1). Bland annat har båda generatorerna lindats om. All styr- och reglerteknik blev helautomatiserat 2006.
Bevarad i kraftstationen finns också en regulator tillverkad av Borås mekaniska verkstad. Det är därför inte uteslutet att även turbinerna är tillverkade av samma företag. Även de gamla kontrollskåpen och ställverket finns bevarade men är ej i drift. I taket finns också den gamla telfern bevarad.