Stäng fönster Mellerud kn, FORSEBOL 3:1 FORSEBOLS KRAFTVERK

Beskrivning
Forsebol kraftverk är uppfört 1931 intill Storån (som även kallas Stampälven) i Melleruds kommun. Anläggningen är belägen cirka en mil väster om Melleruds tätort och cirka två mil nordöst om Färgelanda tätort. Forsebol ligger cirka 1,7 kilometer nedströms ett annat kraftverk – Stampen – i dalgången mellan Kroppefjäll och Borekullen samt Bränningekullarna.

Både Stampen och Forsebol försörjs med vatten från sjösystemet norrut. Vattnet kommer från Teåkerssjön som via en regleringsdamm i Källsviken (där även ett sedan länge nedlagt kraftverk finns kvar) avbördas till Kabbosjön och därefter fortsätter genom en sprängd kanal ner till Höljesjön som ligger närmast uppströms de båda kraftverken.

Dammen är en nybyggd överfallsdamm av betong. Överfallsdelen är cirka 15 meter lång och har två typer av utskov – dels en försänkning av dammens betongkrön dels tre spettluckor av stål. Uppströms bildas en mindre dammsjö med en vattenspegel om cirka 1 000 kvadratmeter.

Intaget utgörs av en cirka 20 meter lång intagskanal av betong. Gallret rensas manuellt. Renovering och upprustning av kraftverket pågick vid inventeringstillfället. Detta efter ett dammbrott i samband med höga flöden.

Utloppet från kraftverket sker via två synliga stålsugrör till en utloppskanal som går ihop med utskovsfåran knappt 100 meter nedströms kraftverket.

Fallhöjden vid Forsebol är 8,5 meter och den utbyggda vattenföringen är cirka 3 kubikmeter per sekund. Märkeffekten är 125 kW och normalårsproduktionen är cirka 750 000 kWh (0,75 GWh).

Maskineri
Maskineriet utgörs av en tvillingfrancis tillverkad 1931 av Finshyttan och uppställd i sump. Turbinen har tillverkningsnummer 4052, effekten 165 hk och ett varvtal på 600 varav per minut. Turbinregulatorn – också denna en Finshyttan från 1931 med tillverkningsnummer 1210 – finns kvar men är inte i drift.

Generatorn är en synkron Elektromekano med typbeteckning G 103/10. Generatorn har tillverkningsnummer 867339, en effekt på 144 kVA och ett varvtal på 600 varv/minut. Mataren var i drift fram till renoveringen, men uppgifter om den har inte hämtats in.

Utledningsutrustning såsom isolatorer finns bevarade men är tagna ur drift. En ny transformatorstation är uppförd i anslutning till kraftverksbyggnaden.