Stäng fönster Mariestad kn, RIBBENÅS 8:1 TIDAVADS KRAFTVERK (NYKVARN)

Beskrivning
Nykvarns kraftverk är uppfört intill ån Tidan drygt en kilometer norr om Tidavads samhälle i Mariestads kommun. Vattenmagasinet uppströms är ungefär 500 meter långt och 100 meter brett. Med sina cirka fem hektar är vattenspegeln relativt omfattande och kraftverket hamnar i blickfånget från den vägbro som passerar knappt 100 meter söder om kraftverket. I dammens östra del finns en tilloppskanal, som försåg den numera rivna kvarnen från 1865 och det nedlagda kraftverket från 1918 med vatten.

Dammen är en betongdamm och avbördningen sker via tre stora maskindrivna planluckor av stål – en manuell, en med automatik och en fjärrstyrd. Intaget sker direkt från dammen. Intagsluckan är också en maskindriven planlucka av stål. Intagsgallret rensas maskinellt och vattnet når turbinen via en spiralformad inledning.

Utloppet sker direkt till ån med enbart en kort ledmur i anslutning till den del av byggnaden som är i drift.
Fallhöjden vid Nykvarns kraftverk varierar mellan 4,3 och 1,5 meter och den utbyggda vattenföringen är cirka 17 kubikmeter per sekund. Kraftverket har en effekt på cirka 560 kVA (ca 450 kW) och en årsproduktion på cirka 2,5 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en vertikal kaplanturbin, tillverkad 1938 av KMW (AB Karlstads Mekaniska Werkstad – verkstaden i Kristinehamn). Turbinens tillverkningsnummer är 2403, effekten är 497 kW (vid 3,6 meters fallhöjd) och varvtalet är 187 varv per minut. Även turbinregulatorn är tillverkad av KMW. Den tillverkades 1939 och har nummer 2178.

Turbinen driver en synkrongenerator från ASEA med tillverkningsnummer 1123 863, typbeteckning GS 201, effekt 560 kVA (448 kW) och ett varvtal på 187 varv per minut. Mataren är en ASEA, LSB 91 tillverkningsnummer 1123 864, 115 volt. Maskinernas kulör är förändrad och är idag ljusblå. Kraftverket har modern kontrollutrustning, placerad i ett nytt kontrollskåp. Ställverksutrustning finns i den äldre delen av kraftverksbyggnaden.

Kvar i kraftverkets äldre del från 1918 finns två kompletta tvillingfrancisturbiner med remdrift – troligen från Finshyttan. Det finns dokumentation på att Finshyttan 1918 levererade en turbin med regulator: FB nr 2677, 1918, 3 m, 180 hk och 185 rpm.