Stäng fönster Svenljunga kn, BROKVARN 2:7 LJUNGAFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Ljungafors kraftverk är uppfört längs Ätran i Svenljunga kommun, cirka 1,5 kilometer norr om Svenljunga tätort. Platsen för kraftverket har en lång kontinuitet av vattenanknutna verksamheter som kan utläsas av den häradsekonomiska kartan. Här ses flera kvarnar, såg och ullspinneri.

Dammbyggnaden är av betong med två utskov för avbördning. De ena utskovet består av två sättutskov av trä samt ett utskov med en maskindriven segmentlucka för reglering av vattenmagasinet. Nedströms luckan finns en stötbotten av natursten, kantad av betongmur på ena sidan och naturstensskoning på den andra.

Intaget till Ljungafors kraftverk är av betong och intagsluckan är en maskindriven planlucka av stål. Framför intaget finns ett maskinrensat galler.
Utloppet sker direkt nedströms kraftverket och strömmar ut i Ätran.

Vattenspegeln uppströms har en yta om cirka två hektar. I dammen framför intaget ligger en ledarm av trästockar.

Fallhöjden vid Ljungafors är cirka 5,3m. Utbyggnadsvattenföringen är 18,5 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 900 kW och normalårsproduktionen är närmare 3 MWh.

Maskineri
Kraftverkets turbin är en kaplanturbin, med tillhörande regulator, tillverkad av Nässjö turbin AB. Beställningsnummer 10080, effekt 1050 hk och varvtal 167 varv/min. Generatorn är tillverkad 1963 av ASEA, Västerås. Typ GS med 186 tillverkningsnummer 5646474, varvtalet är 167 varv per minut och effekten 900 kVA x 0,8. All kontrollutrustning inryms i stationens ursprungliga kontrollskåp i plåt från ASEA.
Ställverket är byggt på utsidan.