Stäng fönster Vårgårda kn, LÅNGARED 1:3 LJURS KVARN

Beskrivning
Ljurs kvarn med tillhörande bostad och ekonomibyggnader är vackert belägen alldeles intill Ljursdammens vattenspegel.

Dammen utgörs av en mindre reglering av Säveån och betecknas som ett strömfallskraftverk. Dess vattenspegel är cirka 800 meter lång och 200 meter bred. Den har två dammfåror. Den sydligare är för avbördning och reglering med hjälp av en överfallsdamm av natursten på berg i dagen, som mot vattensidan klätts med spontade brädor. Den nordligare fåran utgör kvarnens utloppskanal. Dessa två fåror förenas cirka 200 meter nedströms.

Närmast kvarnen består dammen av natursten som mot vattensidan förstärkts med betong. Vid höga flöden kan detta troligen fungera som ett skibord för avbördning.

Kvarnen och har två intag. Intagsluckorna till den nya turbinen består av tre spettluckor av trä. Gallret vid intaget rensas manuellt. Till den gamla turbinens intag finns två stängda spettluckor i trä. Här saknas galler då denna turbin ej är i bruk. Några meter framför intagskanalerna ligger en träläns som hindrar större grenar och skräp att fastna i gallret

Fallhöjd vid Ljurs kvarn är cirka tre meter och med en medelvattenföring runt två kubikmeter per sekund. Normal årsproduktion ligger på ungefär 300 000 kWh.

Omkring 120 meter från kvarnen finns två åfåror med ett dammkrön som fungerar som en naturlig avbördning genom överfall. Det finns även en sättlucka i trä för manuell avbördning.

Maskineri
Maskineriet består idag av två turbiner. Den ena är en francisturbin troligen tillverkad i Arboga 1908. Denna är dock inte i bruk. Den andra är en vertikalaxlad kaplanturbin, av okänt fabrikat, installerad 2015.

Intaget och sumpen renoverades och göts i betong i samband med installationen av den nya turbinen. Sumpen till den gamla turbinen är av trä. Generatorn är asynkron, tillverkad av ABB, och drivs av en remskiva. Kraftverkets kontroll- och reglerutrustning är också installerat 2015 och styrs med hjälp av en dator. Renoveringarna har pågått mellan 2013-2015.

Enstaka äldre kvarnmaskiner finns bevarade i kvarnen. Exempelvis ett stenpar, en stenkran och en frisvängande plansikt samt en säckhiss. Tidigare kvarnutrustning bestod enligt Jakob Winning (1940) av två turbiner, två par stenar, en dubbel valsstol, ett fullständigt rensverk samt en spetsmaskin.

På kvarnens södra gavel finns en liten tillbyggnad där man tidigare haft en tändkulemotor som reservaggreagat till kvarnen. Bakom tillbyggnaden står en ålderdomlig tvillingturbin av okänd tillverkare och årtal.