Stäng fönster Vårgårda kn, FINNATORP 2:1 FINNATORPS KVARN OCH SÅG

Beskrivning
Finnatorps kvarn och såg med tillhörande två kraftverk ligger i Vårgårda kommun. Anläggningen är belägen vid Säveåns östra strand, cirka en kilometer öster om byn Horla och cirka åtta kilometer sydväst om Vårgårda.

Finnatorps kvarn och såg är en av Säveåns många vattendrivna anläggningar. Kvarnen med tillhörande kraftverk har genomgått ett antal om- och tillbyggnader under årens lopp. Sågen med sitt kraftverk är relativt nybyggd. Anläggningen återuppfördes efter en brand 1990.

Dammen är en överfallsdamm av betong. Nuvarande damm är från mitten av 1960-talet, då den byggdes om sedan den gamla hade skadats av isen. I sin helhet är dammkonstruktionen cirka 50 meter lång, varav cirka hälften utgör överfallsdelen. Vid höga flöden kan avbördningen förbi kraftverken utökas med hjälp av två spettluckor av trä. Uppströms skapar dammen en mindre utvidgning av åfåran – en relativt liten vattenspegel om cirka 3 500 kvadratmeter.

De båda kraftverken har två separata intagskanaler. Kvarnens intag har tre spettluckor av trä och kanalen är av betong. Sågens intag har två spettluckor av trä. Även denna intagskanal är huvudsakligen av betong, men strax nedströms intagsluckorna kantas kanalen av åt öster av natursten.

Även utloppet från de båda kraftstationerna sker i två separata utloppsfåror. Kvarnens utloppsfåra går ihop utskovsfåran ett 60-tal meter nedströms, där ån fortsätter under en vägbro innan utloppet från sågen ansluter cirka 100 meter längre nedströms. Kanalen är delvis kantad av sten delvis invallad av jord.

Fallhöjden vid Finnatorp är cirka 3 meter vid sågen och cirka 2,5 meter vid kvarnen. Den utbyggda vattenföringen är 5,7 kubikmeter per sekund. De båda aggregaten har tillsammans en effekt på cirka 75 kW. Normalårsproduktionen är cirka 400 000 kWh – varav cirka 60 procent produceras i kvarnens kraftverk och cirka 40 procent i sågens kraftverk.

Kvarnens maskineri
Aggregatet i kvarnen utgörs av en francisturbin, enligt ägarna troligen en KMV (Kristinehamns mekaniska verkstad). Tillverkningsnummer är okänt men turbinen ska vara tillverkad under 1920-talet och varvtalet är 100 varv per minut. Efter en ombyggnad 2007 regleras turbinen med ett hydrauliskt pådragssystem med motvikt. Generatorn är en asynkron ABB med tillverkningsnummer 3307252. Effekten är 45 kW och varvtalet är 600. Uppväxlingen från turbinens lägre varvtal till generatorns högre sker via en remväxel.

Sågens maskineri
Även aggregatet i sågen utgörs av en francisturbin, en Hällaryd med okänt tillverkningsnummer, men enligt ägarna tillverkad 1955. Effekten är 30 kW och varvtalet 100-120 varv per minut. Även denna turbin regleras med ett hydrauliskt pådragssystem med motvikt. Generatorn är en asynkron Asea med tillverkningsnummer 4770763. Effekten är 37 kW och varvtalet är 960. Uppväxlingen från turbinens lägre varvtal till generatorns högre sker via en remväxel.