Stäng fönster Bollebygd kn, HEDGÄRDE 1:8 M.FL. GISSLEFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Gisslefors kraftverk ligger längs med Töllsjvägen, norr om Bollebygds samhälle, Bollebygds kommun. Vattenmagasinet till kraftstationen utgörs av sjön Buadamm som är en mindre sjö i ett större sjösystem kring Gesebols sjö. I samma system finns också Sångåsens kraftverk mellan Stora Gissletjärnen och Buadamm.

Drivvattnet till kraftstationen leds via en omkring 1, 2 kilometer lång tub. Tuben är tillverkad av stål och glasfiber och ersatte 2012 den tidigare trätuben.

Utloppet på kraftstationens baksida är gjutet av betong och kanalen är kantskodd med huggen natursten. Vattnet flyter samman med Nolån via en cirka 115 meter lång utloppskanal. Nolån, i sin tur, mynnar ut i Storån strax söder om Bollebygd.

Fallhöjden vid Gisslefors kraftverk är 67 meter. Den utbyggda vattenföringen är 0,8 kubikmeter per sekund. Kraftverkets effekt är 600 kW och årsproduktionen är cirka 2,8 GWh.

Alldeles intill kraftstationen ligger ställverket med en mindre byggnad med högspänningsbrytare från kraftverket.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en horisontalaxlad francisturbin i ett spiralskåp. Turbinen är tillverkad 1927 av Karlstads mekaniska verkstäder, Verkstaden i Kristinehamn. Generatorn är en synkron 3-fasgenerator tillverkad av ASEA. Den är av typen G27 och har tillverkningsnummer 371227. Effekten är på 600 kW och den gör 1000 varv per minut. Sannolikt är även generatorn från 1927, liksom turbinen. Till generatorn hör en ASEA likströmsgenerator med tillverkningsnummer 371228, typ TD 91 som ger 8 kW och gör 1000 varv per minut.
Aggregatet har sitt ursprungliga utseende bevarat men med moderniserat styrsystem. Turbinen är helrenoverad med nytt löphjul och nya ledskenor. Generatorn är omlindad 2014.
Kraftverkets kontrollutsrutning är installerad i ett modernt kontrollskåp och all styr- och reglerutrustning sköts automatiskt.