Stäng fönster Skara kn, BLOMBACKA 1:5 BLOMBACKA KRAFTVERK

Beskrivning
Blombacka kraftverk är uppfört vid ån Flian, cirka 200 meter från väg E20 en kilometer sydväst om samhället Ardala i Skara kommun. Anläggningen ingår i ett område som är utpekat som en kulturhistoriskt värdefull miljö i Skara kommun.

Dammkroppen är en nybyggd överfallsdamm i betong. Intagsdelen har sex nya spettluckor av trä och överfallsdelen utgörs av sex sättutskov, som vid inventeringstillfället också ska ersättas med nya. Vid höga flöden kan avbördningen ske via fyra spettluckor. Intaget är överbyggt med ett trägolv. Gallret rensas manuellt.

Dammen och kraftverket omgärdas åt söder av gården Blombackas ägor, åt norr av åkermark samt av väg E20. Dammen är lågt belägen i förhållande till omgivningen – i en åravin med i huvudsak naturliga strandkanter. Endast landfästena närmast dammkroppen är betongskodda.

Dammens vattenspegel är cirka 2,5 hektar. Den är cirka 400 meter lång och drygt 50 meter bred. Uppströms ligger en mycket gammal kvarnmiljö med Biskops kvarn, Rasefors kvarn och en äldre stenvalvsbro. I denna miljö finns kvarnar redovisade på en karta redan från 1700-talet. Dessutom har tidigare vattendrivna sågar funnits på båda sidor om ån.

Utloppet från kraftverket sker direkt till ån – där endast en den norra strandkanten är skodd med natursten. Utloppsfåran och utskovsfåran delas av en landtunga och återgår i en gemensam fåra ett 30-tal meter nedströms kraftverket.

Maskineriet utgörs av två stycken nya semikaplanturbiner från Cargo & Kraft Turbin Sverige AB, Västerås. De är tillverkade 2011 och har tillverkningsnummer 118 och 119. De har typbeteckning CK1300S-4. Turbinerna driver via remdrift två moderna WEG-generatorer. All reglering och kontrollutrustning är datoriserad och inryms i moderna plåtskåp. En ny transformatorstation är byggd i anslutning till kraftverket.