Stäng fönster Mark kn, GENERATORN 6 STÄMMEMADS KRAFTVERK

Beskrivning
Stämmemads kraftverk är uppfört vid Viskan drygt 2,5 mil sydväst om Borås. Det närmaste kraftverket uppströms är Rydal och det närmaste nedströms är Kinna. Kraftverket i Stämmemad är uppfört i två etapper, vilket framgår ovanligt tydligt på kraftverksbyggnaden. Den första etappen ägde rum 1896-1898 och den andra 1934.

Stämmemads vattenvägar är uppdelade i två fördämningar – en regleringsdamm med en cirka 1,5 hektar stor vattenspegel och en intagsdamm med en vattenspegel om cirka 1,4 hektar.

Regleringsdammen är åtskild från intaget och ligger cirka 300 meter uppströms. Den är av betong och är uppdelad i en utskovsdel i den högra delen i strömriktningen. Utskovsfåran/forsfåran leder helt förbi kraftverket. Avbördningen sker via 19 utskov – tolv spettluckor, två planluckor (tidigare fyra spettluckor som försetts med hydraulik och byggts ihop två och två) samt fem sättutskov.

I den vänstra delen sker tilloppet till kraftverket. Här finns inga luckor utan vattenflödet delar endast upp sig i två strömfåror – den ena är en intagskanal som leder ner till intagsdammen och den andra är försedd med ytterligare ett sättutskov där ytterligare avbördning vid behov kan ske ner i utskovsfåran/forsen som alltså rinner separat förbi kraftverket.

Intagsdammen är byggd i sten, men har uppströms förstärkts med betong. Vattenspegeln inramas av en jordvall. Intagsluckorna är sex spettluckor av trä. Intagsgallret rensas maskinellt. Efter gallret följer en cirka 50 meter lång nitad ståltub. Utloppet sker via en betongskodd och stenskodd utloppskanal. Endast några meter nedströms kraftverket går utloppet ihop med ån.

Fallhöjden vid Stämmemad är 8,0 meter. Den utbyggda vattenföringen är 18,2 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 1 270 kVA och normalårsproduktionen är 4,4 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en vertikal kaplanturbin i trycksump. Turbinen är tillverkad av VK (Verkstaden Kristinehamn) 1934 och har tillverkningsnummer 2237. Den har en effekt om 1 470 hästkrafter och ett varvtal om 300 varv per minut. Turbinregulatorn är tillverkad av VK samma år och är av typen V4. Den har tillverkningsnummer 1984 och är i drift. Nämnas bör att VK var en del av KMW (AB Karlstads Mekaniska Werkstad).

Synkrongeneratorn är tillverkad av Asea. Den har typbeteckning GS 185 och tillverkningsnummer 728327. Generatorns effekt är 1 270 kVA och ett varvtal på 300 varv per minut. Mataren finns kvar men är inte i drift. Den är Asea, LSD 91 med tillverkningsnummer 728328.

Kraftverkets kontroll- och överföringsutrustning är moderniserad i sin helhet.