Stäng fönster Mark kn, MOS 1:18 KUNGSFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Kungsfors kraftverk är uppfört vid Viskan cirka 1,5 kilometer sydöst om Skene tätort och cirka tre mil sydväst om Borås. Kungsfors kraftverk uppfördes 1898-1899 och var liksom flertalet av Viskans kraftverk ett resultat av det växande energibehovet i traktens många textilindustrier.

Kungsfors kraftverksdamm ligger i en åravin av Viskan. Dammkroppens mellanpelare är av natursten och betong. Till vänster i strömriktningen finns utskovsdelen där överskottsvatten kan avbördas vid behov. Utskovet består av tolv spettluckor av trä samt en maskindriven planlucka. Nedströms är utskovsfåran stenskodd ett hundratal meter. Fåran fortsätter sedan i vid sväng och går efter cirka 500 meter ihop med kraftverkets utloppskanal.

Intaget har spettluckor av trä och är uppdelat i två sektioner – en för varje intagskanal. Spettluckorna lyfts med hjälp av en maskindriven kugghjulsanordning. Den ena kanalen är delvis av natursten delvis av betong, medan den andra är helt av betong. Från naturstenskanalen finns ytterligare ett utskov och en ränna ut mot forsen. Huvudsyftet med detta extra utskov är att vintertid kunna göra sig av med is. Båda intagsgallren rensas maskinellt.

Vattnet når turbinerna via två kraftiga ståltuber. Utloppet från Kungsfors kraftverk är av betong och utloppskanalen går cirka 170 meter nedströms kraftverket ihop med utskovsfåran/forsfåran.
Fallhöjden vid Kungsfors är 14,8 meter. Den utbyggda vattenföringen är 24 kubikmeter per sekund.
Kraftverkets märkeffekt är 3 570 kVA och normalårsproduktionen är 14,1 GWh.

Maskineri
Kraftverket har två aggregat. Aggregat 1 är en tvillingfrancisturbin i cylindriskt tryckskåp. Den är tillverkad av Verkstaden Kristinehamn 1920. Tillverkningsnummer är 1441, effekten är 2 260 hk vid 14,8 meters fallhöjd och varvtalet är 300 varv per minut. Turbinregulatorn är kvar. Generatorn är en synkron Asea av typen G 207. Den har tillverkningsnummer 228136, effekten är 2 250 kVA och varvtalet är 300 varv per minut. Asea-mataren är i drift. Den har beteckningen K170 och tillverkningsnummer 228137.

Aggregat 2 är en kaplanturbin i tryckskåp av plåt. Den är tillverkad 1940 av Finshyttan. Tillverkningsnummer är 4492, effekten är 1 500 hk vid 16,25 meters fallhöjd och varvtalet är 500 varv per minut. Turbinen regleras med fallviktsstängare och hydrauliskt pådrag. Generatorn är en synkron Asea av typen GS166. Den har tillverkningsnummer 1373298, effekten 1 320 kVA och varvtalet 500 per minut. Asea-mataren är i drift. Den är av typen LSB 80 och har tillverkningsnummer 1373299.
Kraftverkets kontroll- och överföringsutrustning är moderniserad i sin helhet.