Stäng fönster Mark kn, MÄLLBY 1:5 BOSGÅRDENS KRAFTVERK

Beskrivning
Bosgårdens kraftverk är uppfört 1960 vid ån Storån, två mil öster om Lindome och knappt två mil nordväst om Kinna. Storån utgör här kommungräns mellan kommunerna Mark och Härryda. Bosgårdens kraftverk ligger några meter in i Marks kommun. Kraftverket ligger avsides, i anslutning till gården Bosgården.

Dammen är en överfallsdamm betong. Dammens utskovströskel är cirka 85 meter lång. Dammens vattenspegel uppströms är marginellt bredare än åns naturliga bredd. Den yta som kan uppfattas som en vattenspegel är endast cirka 2 000 kvadratmeter. Vattnet leds via en cirka 20 meter lång tilloppskanal av betong fram till kraftverket.

Intagsluckan är en planlucka av stål. Vid extra höga flöden kan avbördningen öka med hjälp av en renslucka i tilloppskanalen, precis till höger om grovgallret och intagsluckan. Genom denna lucka kan även de större grenar, trädstammar och skräp som fastnat i grovgallret fösas bort. Utöver dessa båda luckor finns även ett bottenutskov – en spettlucka. Samtliga luckor och manövreras med handkraft.

Speciellt vid Bosgårdens kraftstation är att intaget är placerat inne i själva stationsbyggnaden och inte utanför. Där finns även ett fingaller som rensas maskinellt. Fallhöjden utnyttjas genom ett vertikalt inloppsschakt som leder ner till turbinen, som är placerad cirka 16 meter under stationsbyggnadens markplan. Utloppet från turbinen sker via en cirka 450 meter lång utloppstunnel som mynnar ut i en cirka 300 meter utloppskanal som mynnar ut i Storåns huvudfåra en knapp kilometer nedströms kraftverket.
Fallhöjden vid Bosgården är 15,5 meter. Den utbyggda vattenföringen är 10 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 1 228 kW och årsproduktionen är cirka 5 GWh.

Sedan år 2009 finns en fiskväg – ett omlöp – vid Bosgårdens kraftverk. Dessutom återskapades forsen nedströms och en smoltränna och ett ålrör installerades bredvid intagets fingaller.

Maskineri
Maskineriet utgörs av den ursprungliga långaxlade kaplanturbinen av typen Y2 MK 12, tillverkad 1960 av företaget Maier KG, Brackwede. Turbineffekt är 1 670 hk och varvtalet är 500 varv per minut. Turbinregulatorn finns kvar, men har byggts om. Regulatorn är också en Maier KG, Brackwede, typ WS 1400 och tillverkningsnummer 1225.

Synkrongeneratorn är en Asea från 1960, typ GSA 138, nr 4907003, effekt 1 200 kVA och varvtal 500 varv per minut. Mataren finns kvar, men är tagen ur drift. Den är också en Asea av typen LSB 70, nr 4907004.
Kraftverkets kontrollutrustning är modern. Kontrollskåp och ställverk är placerat i maskinhallen.