Stäng fönster Mark kn, KINNA 24:142 KINNASTRÖMS KRAFTVERK

Beskrivning
Kinnaström kraftverk är uppfört 1952-1953 längs Viskan inne i Kinna samhälle. Cirka 250 meter uppströms ligger Kinna kraftverk och cirka fyra kilometer nedströms finns Kungsfors kraftverk.

Dammanläggningen är av betong och natursten. Den är cirka 40 meter lång. Intaget ligger i dammens högra del i strömriktningen och utskoven i den vänstra. Vattenspegeln som bildas mellan dammanläggningen och en uppströms bro är cirka 2 000 kvadratmeter.

Avbördningen vid höga flöden eller när kraftverket inte är i drift kan ske via sju utskov – spettluckor av trä. Utöver detta finns fyra sättutskov av trä.

Intaget har sex spettluckor av trä – fem breda och en smalare tryckutjämningslucka. Vattnet leds in till kraftverket via en cirka 60 meter lång intagskanal av betong. Intagsgallret är placerat i anslutning till turbinsumpen och rensas maskinellt. Utloppet från kraftverket sker via en stenskodd utloppskanal som förenas med utskovsfåran/forsfåran cirka 100 meter nedströms kraftverket.

Fallhöjden vid Kinnaström kraftverk är 4,5 meter och utbyggnadsvattenföringen är 18 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 660 kW för turbinen och 850 kVA för generatorn. Normalårsproduktionen är cirka 2,7 GWh.

Maskineri
Kraftverkets aggregat är en kaplanturbin tillverkad 1952 av Finshyttan. Tillverkningsnummer är 4740, effekten är 660 kW vid en fallhöjd på 4,5 meter och varvtalet är 187,5 per minut. Turbinen regleras med en Finshyttan regulator – typ och tillverkningsnummer är inte noterat. Generatorn är en synkron Asea av typen GS 194. Den är tillverkad 1952 och har tillverkningsnummer 2972080. Effekten är 850 kVA och varvtalet är 187,5 per minut. Matare saknas. Kontrollutrustningen är modern och en modern transformator har installerats i kraftverkets undervåning.