Stäng fönster Uddevalla kn, STADSKÄRNAN 1:289 STRÖMBERGETS KRAFTVERK

Beskrivning
Strömbergets kraftverk ligger intill Bäveån mitt inne i centrala Uddevalla. I kraftverksbyggnaden, som under årens lopp har genomgått ett antal om- och tillbyggnader, inryms idag både det ursprungliga kraftverksaggregatet och det kommunala energibolaget Uddevalla Energi AB.

Dammens vattenspegel avgränsas österut av en bro. Spegeln mellan bron och kraftverket är cirka 100 x 30 meter – det vill säga 3 hektar. Bäveån är något bredare än sin naturliga bredd även öster om bron, men uppfattas på denna sida mer som en kanal. Den norra åstranden är stenskodd, medan den södra i stort sett saknar skoning.

Nedströms kraftverket fortsätter ån/kanalen med stenskodda kanter genom hela Uddevalla centrum. Den blir successivt bredare och bredare innan den mynnar ut i Byfjorden som utgör en vik av Skagerrak.

Dammen är en överfallsdamm av betong. Vid höga vattenflöden kan en stor maskindriven utskovslucka – en planlucka av stål – öppnas för att öka tappningen av överflödigt vatten ytterligare. Intaget ligger separat i den norra delen medan avbördningen sker i dammens södra del. Intill överfallets utskovströskel har en fiskväg skapats för att möjliggöra fiskens vandring uppströms.

Intaget till kraftverket sker via en kort intagskanal av betong. Intagsgallret rensas maskinellt och intagsluckorna är tre spettluckor av trä. Utloppet sker direkt till ån/kanalen.

Fallhöjden vid Strömbergets kraftverk är 6 meter. Vattenflödet genom turbinen är 5 kubikmeter per sekund vid full drift. Fallhöjden är 6 meter. Kraftstationen har en utskovslucka som skibord för tappning av överflödsvatten. Den genomsnittliga årsproduktionen är cirka 440 000 kWh (0,44 GWh).

Maskineri
Strömbergets kraftverk har en dubbel francisturbin, tillverkad 1920 av Kristinehamns mekaniska verkstad, med tillverkningsnummer 1408. Turbinen har en liggande axel som driver en synkrongenerator Asea, nr 4819982, med en effekt på 260 kVA (208 kW) och ett varvtal på 250 varv per minut. Mataren finns kvar men är tagen ur drift. Det är en Asea LB 70, med tillverkningsnummer 4819983. Regleringen av turbin och generator sker idag med modern teknik och kontrollutrustningen är placerad i maskinrummet. De gamla kontrolltavlorna av marmor och finns kvar på sin ursprungliga plats.