Stäng fönster Uddevalla kn, KÅLLERÖVERKET 1:1 KOLLERÖ KRAFTVERK

Beskrivning
Kollerö kraftverk är uppfört vid Risån i Uddevalla kommun. Anläggningen ligger på där det före detta Kollerö järnbruk tidigare låg – cirka 1 mil öster om Uddevalla och cirka 1 mil väster om Vänersborg och Trollhättan. Kraftverket ägs sedan 2009 av Uddevalla Energi AB:s dotterbolag, Uddevalla Kraft AB. Kollerö är ett av Uddevalla kommuns fem kraftverk längs Bäveån-Risån. Det finns ytterligare ett kraftverk i vattendraget. Det är Jädersfors kvarn, som är privatägd.

Intill Kollerö kraftverk finns lämningar med koppling till vattenkraften och till det nedlagda Kollerö järnbruk. Dessutom finns lämningar av en stenbro och spår av en äldre vägbank med stödmurar av natursten.

Kollerö kraftverksdamm är belägen relativt högt ovanför kraftstationsbyggnaden och vattenspegeln syns inte från denna. Vattenmagasinet utgörs av två delar – en mindre cirka 60 meter uppströms intaget och en större cirka 150 meter uppströms intaget.

Regleringen av vattennivån sker med hjälp av två dammanläggningar – den övre är en betongdamm i sjön Öresjös utlopp – allt i enlighet med en vattendom. Här finns tre planluckor – två smalare spettluckor av trä och en maskindriven bredare planlucka av stål. Tappningen från sjön Öresjö sker här, via Sågån som mynnar ut i Källesjö. Denna sjö fungerar som ett stort vattenmagasin till kraftverket nedströms.

Källesjös utlopp sker i en åfåra som strax ovanför Kollerö kraftverk vidgar sig till det tvådelade vattenmagasin, som nämnts ovan. Detta förser sedan kraftverket med ett relativt jämnt flöde. Vid hög vattenföring kan det överflödiga vattnet ledas undan via tre utskovsluckor i en sidofåra som går ihop i ån igen cirka 500 meter nedströms kraftverket.

Närmast intaget smalnar vattenspegeln av och övergår i en delvis sprängd kanal. Intaget är av betong med tre spettluckor av stål – två bredare och en smalare trycksättningslucka. Intagsgallret rensas maskinellt.

Vattnet leds in i kraftverket via en cirka 30 meter lång och brant sluttande ståltub som vilar på betongfundament. Utloppet sker direkt till en utloppskanal, som närmast stationen är betongskodd och därefter är kantad av natursten. Strandskoningen upphör cirka 40 meter nedströms och får – sedan den passerat en lämning från Kollerö bruk – karaktären av en naturlig åfåra.

Fallhöjden vid Kollerö kraftverk är 11 meter och den utbyggda vattenföringen är 4 kubikmeter per sekund. Genomsnittlig årsproduktion är cirka 1 100 000 kWh (1,1 GWh).

Maskineri
Kollerö kraftverk har en kaplanturbin, tillverkad 1937 av Nohab – Nydqvist & Holm AB – i Trollhättan. Tillverkningsnummer är 81036. Den ursprungliga turbinregulatorn finns inte kvar. Regleringen sker istället med modern utrustning daterad 2002 från Turab (Turbin & Regulatorservice AB i Nässjö).

Turbinaxeln är vertikal och driver en synkron Asea-generator med typbeteckning GSA 125, tillverkningsnummer 994341, effekt 455 kVA (ca 370 kW) och med ett varvtal på 600 varv per minut. Asea-mataren med typbeteckning LSB 50 och med tillverkningsnummer 994342 finns kvar, men är tagen ur drift.