Stäng fönster Uddevalla kn, KURÖD 4:80 FOSSUMSBERGS KRAFTVERK

Beskrivning
Fossumsbergs kraftverk är uppfört intill Bäveån knappt 1,5 kilometer öster om Uddevalla centrum. Anläggningen ligger ett par hundra meter uppströms lämningarna av Fossums kvarn och en fornlämning i form av en stenåldersboplats.

Kraftverket ägs sedan 2009 av Uddevalla Energi AB:s dotterbolag, Uddevalla Kraft AB. Fossumsberg är ett av Uddevalla kommuns fem kraftverk längs Bäveån-Risån. Det finns dock ytterligare ett kraftverk i vattendraget. Det är Jädersfors kvarn, som är privatägd.

Fossumsbergs kraftverks vattenmagasin är inte framträdande utan utgörs av att Bäveån uppströms blir något bredare med naturliga strandkanter. Vattenspegeln har därför karaktären av en älv snarare än en damm. Dess yta är cirka två hektar.

Kraftverkets dammkropp är cirka 30 meter lång. Den är av betong, förstärkt med stödpelare. Dess krön ligger något högre än vattenmagasinets vattenyta och är inte avsett för överfall. Vid höga flöden, då inte kraftverket klarar att svälja tillräckligt med vatten, kan avbördningen utökas via en maskindriven utskovslucka av stål. I dammkroppens nedre del finns en bottenöppning – en mindre utskovslucka – som ska säkerställa ett minimiflöde i vattendraget och möjliggöra sänkning av den övre vattenytan.

Intaget är av betong och intagsluckan är en maskindriven planlucka av stål. Intagsgallret rensas maskinellt. Vattnet leds ner till turbinen via ett vertikalt betonggjutet inloppsschakt och utloppet sker via sugröret till en utloppstunnel som mynnar ut i Bäveån cirka 250 meter nedströms kraftverket. För att vattenmassorna ska ha någonstans att ta vägen vid ett plötsligt tillslag av vattenflödet genom turbinen, har ett underjordiskt utjämningsmagasin/utjämningsgalleri samt ett luftningsschakt byggts vid sugrörets utlopp i tunneln.
Fallhöjden vid Fossumsberg är 20 meter och vid full drift är vattenflödet genom turbinen 6,8 kubikmeter per sekund. Genomsnittlig årsproduktion är cirka 3,5 GWh (3 500 000 kWh).

Maskineri
Fossumsbergs kraftverk har en kaplanturbin, tillverkad 1943 av Nohab – Nydqvist & Holm AB – i Trollhättan. Tillverkningsnummer är 81728. Den ursprungliga turbinregulatorn med tryckoljeaggregat finns inte kvar. Regleringen sker istället med modern utrustning.

Turbinaxeln är vertikal och driver en synkron Asea-generator med typbeteckning GS166, troligen med tillverkningsnummer 1606537, effekt 1 020 kW och med ett varvtal på 500 varv per minut. Asea-mataren med typbeteckning LSB 70 och med tillverkningsnummer 1606538 finns kvar, men är tagen ur drift och ersatt med statisk matare.