Stäng fönster Tidaholm kn, FRÖJEREDS PRÄSTBOL 3:5 FRÖJEREDS KRAFTVERK

Beskrivning
Fröjereds kraftverk ligger vid ån Tidan invid Prästbolet i Fröjereds samhälle. Kraftverket ägs 2014 av Tidaholms Energi AB. Anläggningen utgör ett av tre kraftverk i Fröjered. De två andra ligger nedströms – Annefors övre och Annefors nedre.

Dammens vattenspegel är drygt två hektar. Vid den södra stranden finns en badplats. Dammen är en överfallsdamm helt i betong. En del utgörs av en icke reglerbar del med fast tröskel och skibord. Dammkroppen vinklar sedan av lite grand och avbördningen kan vid höga flöden ske via tre sättutskov, en fjärrstyrd och automatiserad större flodlucka samt sex spettluckor.

Intaget har ett grovgaller av trä, en bred spettlucka av trä samt sex smalare spettluckor av trä. Fingallret rensas maskinellt.

Utloppsfåran nedströms är cirka 50 meter lång. Närmast kraftstationen finns en strandskoning av sten, men denna upphör efter bara några meter. Nedströms bildas en holme mellan utskovs- och utloppsfåran. Ån går samman i en gemensam fåra drygt 50 meter nedströms kraftverket.
Fallhöjden vid Fröjereds kraftverk är 3,8 meter. Kraftverkets årsproduktion är cirka 1,0 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av två francisturbiner – den första tillverkad 1951 av AB Hällarydsverken i Skede med en effekt på 250 hk och den andra från AB Alvesta Träförädling & Mekaniska Verkstad 1963 med en effekt på 150 hk.

Aggregat 1 består utöver turbinen från Hällaryd av en synkrongenerator ASEA, GSA 86, tillverkningsnummer 2488800, en effekt på cirka 150 kW och ett varvtal på 750 r/m. Den ursprungliga mataren är en ASEA nr 2488801. Den har 1999 ersatts med en statisk matare Bevi.
Aggregat 2 består – utöver Alvesta-turbinen – av en asynkron ASEA-generator MBD 66, nummer 5655 024, med en effekt av cirka 100 kW och med ett varvtal på 615 r/m.
Båda turbinerna är långsamgående och för att få upp varvtalet finns en kuggväxel ASEA mellan Hällarydsturbinen och generatorn och ett svänghjul med kilrepsutväxling mellan Alvestaturbinen och asynkronmotorn.

Regleringen av vattenflödet in i turbinerna sker genom ledskeneöppningarna. Med hjälp av ett automatiserat hydrauliskt pådrag öppnas och stängs dessa och därmed regleras turbinernas hastighet/effekt.