Stäng fönster Svenljunga kn, ÖRSÅS 5:5 AXELFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Axelfors kraftverk är uppfört 1935-1936 längs Ätran i Svenljunga kommun. Kraftverket ligger cirka sex kilometer söder om Svenljunga och tre mil söder om Borås. Närmast uppströms ligger Ljungafors kraftverk och närmast nedström ligger Skåpanäs kraftverk.

Dammen är helt av betong med stödpelare. Den är cirka 70 meter lång. Intaget ligger i dammens vänstra del i strömriktningen och utskoven i den högra. Någon direkt dammsjö finns inte uppströms utan Ätran blir endast marginellt bredare där. Vattnet i det mycket begränsade magasinet skulle kunna förbrukas på mindre än en halvtimme. Därför drivs Axelfors som ett strömkraftverk som tar tillvara det aktuella vattenflöde som Ätran för tillfället erbjuder. En flottör används för att känna av vattennivån. På så vis regleras flödet genom turbinen till en mängd som är anpassat till vattennivån.

För avbördning vid höga flöden eller när kraftverket inte är i drift finns en motorlucka samt 14 spettluckor av stål. Utöver detta finns ett mindre överfallsutskov. Intaget har en stor planlucka av stål samt ett eluppvärmt maskinrensat intagsgaller.

Vattnet leds ner till kraftverket via en 80 meter lång ståltub. Tubens diameter är 4,0 meter. När vattnet har passerat turbinen förs det via en cirka 110 meter lång utloppskanal innan det förenas med åfåran/forsfåran/utskovsfåran. Kanalen är till en början kantad med natursten men återfår längre nedströms naturliga strandkanter.

Fallhöjden vid Axelfors kraftverk är 11,0 meter och den utbyggda vattenföringen är 26 kubikmeter per sekund. Kraftverkets märkeffekt är 3 000 kVA och normalårsproduktionen är cirka 9 GWh.

Maskineri
Kraftverket har ett aggregat – en kaplanturbin tillverkad 1935 av KMW/VK (AB Karlstads mekaniska Werkstad – Verkstaden Kristinehamn). Turbinen har tillverkningsnummer 2284, effekten 3 500 hk vid 12 meter fallhöjd och ett varvtal på 250 varv per minut. Turbinregulatorn är både kvar och i drift. Den är också tillverkad 1935 av Verkstaden Kristinehamn. Den är av typen V5 med tillverkningsnummer 2037.

Huvudskälet till att kraftverket har en kaplanturbin är att Ätrans vattenföring på platsen är väldigt ojämn. En kaplantrubin har bättre egenskaper och behåller en hög verkningsgrad trots att vattenföringen/belastningen varierar kraftigt.

Synkrongeneratorn är en Asea GS 235 med tillverkningsnummer 786270. Den har en effekt om 3 000 kVA och ett varvtal på 250 per minut. Mataren finns kvar och är i drift. Den är en Asea LSB 92 med tillverkningsnummer 786271.

Axelfors kraftverk var landets första som redan från början hade ett system för fjärrstyrning. Styrningen skedde med ny teknik från Borås via kraftledningen mellan Axelfors och Borås. Kontroll- och manövreringsutrustningen är sedan dess moderniserad ytterligare och för ett knappt tiotal år sedan ersattes det äldre ställverket utanför stationen med ett nytt.